Норми в дневния сън при бебета от 0 до 12 месеца (ТАБЛИЦА)

Колко сън е необходим на едно новородено бебе за едно денонощие? А на едно бебе на 3 месеца? А на 6 месеца? И колко пъти през деня е нормално да спи мъничето в самото начало? Как се променят навиците му за сън през светлата част на денонощието? Може ли родителят да се намеси в изграждането на режима за дневен сън на бебето?
Тези и още куп други въпроси, свързани със спането и нуждите от сън, със сигурност си е задавал всеки родител в някакъв момент от развитието на своето дете. Какво да очакват майките и бащите на новородените по отношение на дневния сън на мъниците? Ето някои отговори.

Достатъчното количество сън е важна част от живота на бебето и ще продължи да бъде такава и след като то навърши 1 годинка. (За нуждата от сън при децата от 1 до 3 години можете да прочетете ТУК.) Новородените често спят през деня, което означава, че родителите могат да се възползват от това, за да привиква бебето да спи тогава, когато се предполага, че е добре да го прави. Макар и родителите да не участват активно в обучението по спане преди четвъртата седмица, дори и в този период те го правят пасивно чрез установяване на добър режим на хранене – будуване – сън.

Време за сън и периоди с дневен сън при деца до 1 година – ТАБЛИЦА

С порастването на бебето нуждите му от дневен сън се променят. Подходящото количество сън за него в едно денонощие зависят от уникалните му нужди и от неговата възраст. Въпреки индивидуалните особеност на всяко дете в тази ранна възраст обаче, средните стойности на нуждата от сън при бебето и периодите за спане през деня през първата година от живота му могат да се обобщят така:

Седмица/месец Време, прекарано в сън Периоди с дневен сън
1-2 седмици (новородено) от 17 до 19 часа 5-6 периода
3-5 седмици (първи месец) от 16 до 18 часа 5-6 периода
6-7 седмици (втори месец) от 15 до 18 часа 4-6 периода
8-12 седмици (втори-трети месец) от 14 до 17 часа 4-5 периода
13-15 седмици (трети-четвърти месец) от 13 до 17 часа 3-4 периода
16-24 седмици (четвърти-шести месец) от 13 до 16 часа 3-4 периода
25-38 седмици (шести-девети месец) от 13 до 15 часа 2-3 периода
39-52 седмици (десети-дванадесети месец) от 12 до 15 часа 2 периода

 

 

Какво е характерно за съня и будуването на бебето през отделните етапи до навършване на 1 година?

Новороденото

Новородените могат да спят между 17 и 19 часа на ден, като тук влизат периодите на сън между всяко хранене. Тези периоди са обикновено 5 или 6 на брой при бебетата, които са хранени по метода на родителски насочваното хранене, което означава, че родителите следят както за променящите се признаци на глад у детето, така и за константните часове за хранене и се ръководя от своята преценка кога да нахранят бебето. След като бебето се е наяло, било е будно известно време и започва да показва признаци, че му се спи – прозява се, дърпа си косата – значи е дошло време родителите да го сложат да спи.

Първи и втори месец на бебето

Към четвъртата седмица времето за будуване започва да се обособява като отделна дейност, а до осмата седмица вече е напълно отделена. Средната продължителност на един период дневен сън при двумесечно бебе е 1 час и половина, като понякога бебето спи по-дълго, друг път – по-кратко време. В края на този етап 75-80% от бебетата, при които се прилага родителски насочваното хранене, се отказват от среднощното ставане за храна и започват да спят по цели 7-8 часа на нощ. Останалите 20% от тези кърмачета ще започнат да спят по цяла нощ след някоя и друга седмица.

Трети, четвърти и пети месец на бебето

На три месеца продължителността на дневния сън при бебетата започва да варира леко. Повечето периоди на дневен сън траят между 1 час и половина и 2 часа. В този период влиза и фазата на растеж, когато бебето може да се събужда по-рано от обикновено или пък сутрин да се буди внезапно. Етапът на усилен растеж е биологичен процес, в който бебето се нуждае от допълнителни калории за специфичните си нужди на растеж, най-вероятно, за да възстанови изразходваната от клетките енергия. В този период е добре мъничето да бъде хранено толкова често, колкото иска, така няма да се буди преждевременно. До петия месец средностатистическото бебе, хранено по преценка на родителя, спи всеки ден два пъти по 1 час и половина до 2 часа и един път късно следобед леко подремва.

Шести, седми и осми месец на бебето

Някъде между шестия и осмия месец родителите откриват, че нуждите на мъничето от дневен сън намаляват, а времето за будуване се увеличава. До този момент храненето късно вечер вече вероятно е отпаднало, като през деня има четири до шест периода на хранене. Нощният сън продължава средно 10-12 часа. Бебето спи два пъти през деня по 1 час и половина – 2 часа и евентуално има и една лека дрямка. Когато отпадне и леката дрямка, времето за будуване и останалите периоди за дневен сън се удължават.

Статията е базирана на книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на двама от водещите експерти по хранене и сън на бебето – педиатърът д-р Робърт Бъкнам и  Гари Езо. В България книгата достига до родителите благодарение на издателство „Изток-Запад“.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Защо децата се нуждаят от повече сън?

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

Сънуват ли бебетата?