8 признака, че малкото ви бебче ви обича

бебе майка обич

Да бъдем реалисти – бебетата, тези малки прекрасни създания, няма да дойдат и категорично да ви демонстрират чувствата си на обич, които може би имате нужда да почувствате, особено след поредната безсънна нощ и неуморни грижи. Но е добре да знаем, че малките деца имат свои начини да покажат, че сте специален човек за тях. Какви са те?

  1. Бебето ви познава и търси близост (0-1 месеца)

Само няколко седмици след раждането, бебето вече изразява предпочитания към хората около себе си. То разпознава гласа на мама, нейната кожа и аромат и търси близост с нея. Всичко това може да се сравни с първичен инстинкт, неосъзнат порив. Търсенето на физическа близост е един от първите начини вашето новородено да ви каже „обичам те”.

  1. Бебето се усмихва и търси визуален контакт с вас (1-2 месеца)

След първия месец от раждането, бебето вече е в състояние да ви дари с първата си чаровна усмивка и да реагира на физиономиите, които му правят околните. Това поведение на малкото бебе наподобява флирт – то ще ви се усмихне, ще ви погледне с хитър поглед. В този период е важно да осъществявате постоянен визуален контакт със своето мъниче. И като нищо ще забележите, че то проявява предпочитания за подобно визуално общуване с определени хора, които инстинктивно усеща като свои близки. Има много случаи, при които бебето е вперило поглед в мама, независимо, че около него има още трима души.

  1. Бебето ви целува (дава ви нещо подобно на целувка) (след 3-тия месец)

Да, не говорим за класическата целувка, а за онази – бебешката. В която вашия господин или госпожица отваря широко уста и сякаш се опитва да погълне бузата ви. Така целуват бебетата и така ви показват колко специален човек сте за тях.

  1. Протяга ръчички към вас

При малко по-големите бебчета, това е много важно изразно средство. Те търсят близост с мама, татко или човека в семейството, който имат нужда да бъде до тях именно като протягат ръце. Този зов за прегръдка често е тълкуван като вид „глезотия” и на който не бива да откликваме всеки път, но не забравяйте – вашето малко бебче не може да ви каже с думи „имам нужда от теб”, то просто намира своя невербален начин да ви потърси.

  1. Въпреки многото играчки и занимания, вашето мъниче предпочита да играе с вас

При малките дечица това е доста често срещано явление – сякаш не могат да се забавляват, нито да се заиграват сами, ако хората, с които са свикнали, не са наоколо. Не гледайте на това като на нещо негативно, след време (обикновено на около 3 годишна възраст) децата се научават да бъдат по-самостоятелни в игрите, но преди това имат нужда да ги споделят с тези, които наистина обичат.

  1. Прави това, което правите и вие

Едва ли има по-голямо доказателство за обичта и възхищението на вашето бебче от подражанието. Ще се сблъскате с подражателния елемент не само в действията, но и в мимиките, жестовете, настроенията. За малкото човече вие сте центъра на света, то приема вас като образец, което е прекрасно, но е и голяма отговорност – така че, внимавайте какъв пример давате.

  1. Има определено поведение спрямо вас

Когато детето стане на около годинка (че дори и по-рано), като нищо ще забележите, че започва да развива своите изкусни манипулаторски умения. То се държи по определен начин само с хората, които счита за близки и за които е сигурно, че винаги ще са около него. Например – плаче и се инати само в присъствието на мама, а когато има други хора наоколо, поведението му е коренно различно. Сигурно всичко това ви кара да се ядосвате и да търсите решение, но има и добра новина – това е още един признак, че детето ви обича и ви приема за най-близкия човек, макар и да изразява чувствата си по не особено приемлив начин.

  1. Иска да се гушкате

Инстинктът за физическа близост, желанието на малкото дете да бъде във вашето легло, търсенето на прегръдка след като е паднало и се е ударило – всичко това е начин вашето малко дете да ви каже: „Разчитам на теб, ти си най-важният човек за мен”.

 

Вижте още:

8 мита за прохождането на бебето

Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

Как да успокоим плачещо бебе само за няколко секунди (ВИДЕО)

Майчината прегръдка и значението й за бебето