6 важни мерки, с които да избегнем кариеса при децата

дете кариес зъби
цветелина дучева

Автор: Д-р Цветелина Дучева, стоматолог и завеждащ детския прием към Дентална клиника Петър Дучев.

Д-р Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и детска дентална медицина. Има специализации по микроскопска микроинвазивна ендодонтия и лечение на деца под обща анестезия.


Здравето на млечните зъбки е особено важно и често се превръща в огромно предизвикателство за родителите. От една страна малчуганите все още нямат изградени навици за правилно почистване на зъбите, а от друга – честата консумация на сладки храни или неправилното хранене допринасят съществено за появата на проблеми с млечните зъби. Как можем да избегнем появата на кариес в ранна възраст и какви мерки е добре да вземем? 

 

1. Спазвайте стриктна оралната хигиената и научете детето да мие зъбите си

Хигиената на зъбите е от огромно значение за тяхното здраве и неслучайно правилото гласи „чистите зъби не се развалят!“.

Интересен е фактът, че деца, гледани и хранени по един и същи начин, могат да имат разлика в устойчивостта на зъбите срещу кариес. Причина за това са и гените – съществуват  генетични аномалии на зъбните структури, които водят до т.нар. диспзии. За тях е характерно много бързо и ранно развитие на кариес по нетипични места на зъбните повърхност, като зъбите се засягат по последователността на техния пробив. Въпреки това, отключващ момент при тези структурни аномалии е качеството на хигиената. Ето защо – създайте правилни навици у детето, като направите миенето на зъбки приятно и забавно, така че то да се превърне в част от ежедневието.

2. Заведете детето на профилактичен преглед при стоматолог още преди да навърши годинка

Нека срещата с детския стоматолог да е в рамките на първата година от живота на вашето дете. На тази среща ние, специалистите по детска стоматология, ще разговаряме с вас – родителите и ще ви консултираме относно денталното и общо здраве на вашите мъници. Много от педиатрите и личните лекари неглежират ролята на стоматолога в процеса на израстване на детето, но именно ние сме едни от специалистите, които биха могли да ви информират по въпросите за кърменето, захранването, храненето, вредните навици, хигиената и здравето на детските зъби. Всичко това е важно, тъй като устната кухина и зъбите са част от храносмилателната система, а проблемите „на входа“ засягат всички фактори, свързани с развитието и растежа.

3. Хранете детето си правилно – качеството на храната е пряко свързано със здравето на зъбите.

Това как се храни детето е от ключово значение за състоянието на неговите зъби. Имайте предвид, че основните причини за развитието на кариес са:

  • Ранното въвеждане на захар в детското меню
  • Продължителният прием на адаптирано мляко, сок или подсладена вода през нощта
  • Липсата на стриктен хранителен режим, хранене между храненията, приемът на солети, снаксове, бисквити между основните хранения.
  • Вафлите, близалките, дъвчащите и желирани бонбони полепват по зъбните повърхности и остават там за много дълго време, без да имат особена хранителна стойност.
  • Газираните напитки, както и бутилираните натурални сокове са един “киселинен дъжд“ за детските зъби. Лошото при прекаления прием на сладки храни и напитки е, че детето не усеща сладостта на плодове, те му се струват блудкави и безвкусни, затова ги избягва.
4. Нека детето приема повече пресни, цели плодове и зеленчуци

Децата, които консумират много „пухкави теста“ избягват твърдите зеленчуци и плодове, защото им се налага да дъвчат, а не само да преглъщат. Важно е обаче малчуганите да отхапват цял плод или зеленчук, защото това осигурява правилно съчленяване на челюстите, нормални зъбни съотношения и захапка. Пюрирането и нарязването на дребни парчета след 1,5 г. улеснява преглъщането, но в последствие изключва правилния механизъм за отхапване, сдъвкване и първична обработка на храната, в резултат на което децата гълтат „на едро“ и имат проблеми със стомаха и дефекацията.

5. Винаги избирайте продуктите за орална хигиена, които да са съобразени с възрастта на детето

Детските четки за зъби трябва да са с мек косъм и преди употреба е нужно да се облеят с топла вода, за да станат косъмчетата още по-меки. Размерът на главата на зъбната четка при деца до 3 години трябва да е до 1 см., тъй като пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки ще наранят венците.

Пастата за зъби също трябва да се съобрази с възрастта, като до 3-годишна възраст не бива да съдържа флуор. Детската паста не трябва да е със силен и натрапващ вкус и аромат. За предпочитане е, ако в пастата има подсладители – те да са натурални, като сладник, копър или брезова захар (ксилитол). Ментолът също не е подходящ в ранна възраст, тъй като децата не харесват лютивия му вкус, а и не е препоръчително да се използва паста с вкус на мента, ако детето приема хомеопатични продукти.

6. Никога не плашете детето с лекар или зъболекар

Страхът от медицинските манипулации е заложен още от съвсем ранна детска възраст. Затова много от мъниците, когато чуят или видят докторска престилка или обстановка, подобна на лекарски кабинет, включват естествена защитна реакция. Ето защо – подгответе детето преди посещението му при нас, детските зъболекари, това е особено важно при първата ни среща с тях

Не казвайте на детето „няма да боли“ и „няма нищо страшно“! Това само плаши детето. Вместо това – разкажете му къде го водите и че това е нещо, което ще направите заедно. Ако се касае за първи преглед, разкажете му интересна случка или приказка. Ако е планирано лечение на кариес, с прости думи му обяснете как с вода докторът ще измие черното петънце, ще го забърше с памуче и ще запълни дупчицата със специална смес. Не лъжете децата, те помнят. Инвестирайте време и усилие в техния емоционален и физически комфорт, когато става дума за посещение при зъболекаря, защото страхът от медицински интервенции може да остане за цял живот.

 

Вижте още:

Избор на детска паста и четка за зъби – какво трябва да знаем?

Първите зъбки – кога поникват и какви са симптомите

7 полезни храни за детските зъби