Избор на детска паста и четка за зъби – какво трябва да знаем?

деца паста четка миене на зъби
цветелина дучева

Автор: Д-р Цветелина Дучева, стоматолог и завеждащ детския прием към Дентална клиника Петър Дучев.

Д-р Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет  в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и детска дентална медицина. Има специализации по микроскопска микроинвазивна ендодонтия и лечение на деца под обща анестезия.


 

Грижата за млечните зъбки е от изключително значение още от момента, в който започне тяхното поникване. Често обаче в съзнанието на родителите изникват много въпроси не само свързани с това как да научат детето да мие своите зъби, но и каква паста и четка да изберат.

Основното правило за детските продукти за орална хигиена е, че те винаги трябва да са съобразени с възрастта на детето. По правило четкането на 20-те млечни зъба трябва да отнема около 2 -2,5 минути, но в действителност процесът продължава повече, тъй като в ранна възраст децата имат желание да се учат, а мама и татко помагат за по-доброто измиване.

Каква трябва да е четката за зъби за детето?

Детските четки за зъби трябва да са с мек косъм и преди употреба е нужно да се облеят с топла вода, за да станат косъмчетата още по-меки. Изчеткването при децата до 6-7 години се прави с кръгови движения, подобно на „дим от комина“, който рисуват децата, като тези движения трябва да са без натиск. Размерът на главата на зъбната четка при деца до 3 години трябва да е до 1 см., тъй като пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки ще наранят венците. Ергономичната дръжка е за предпочитане, а когато тя е по-широка, захватът е по-добър.

Ярките цветове привличат децата и правят миенето забавно и интересно, това е и причината много производители да залагат на дизайн, подобен на играчка. В началото е нужно четката  да се подменя по-често, защото при пробиването на зъбите малките деца имат навика да я дъвчат. След като поникнат всички млечни зъби и дискомфортът от пробива е изчезнал, подмяната трябва да е на 5-6 седмици.

Аз съм противник на електрическите четки за зъби, както за деца, така и за възрастни. Те са създадени за хора с ограничена подвижност на ръцете, но понеже са по-скъпи от стандартните ръчни четки, фармацевтичните компании ги лансират като продукти, носещи улеснение и повече здраве, което е далеч от истината. Чрез електрическата четка трудно се дозира натиска, тя разпенва пастата и създава изкуствено усещане за чистота и свършена работа, без зъбите да са реално почистени. Много от децата свързват шума, вкуса на пастата, вибрацията или работата на вградения таймер за достатъчни и с това се изчерпва хигиената на зъбите. Моето мнение е, че няма нищо по-добро от ръчната четка за зъби, особено ако детето тепърва усвоява как да се грижи за млечните зъбки, а освен това четкането развива фината моторика в ранна възраст.

А каква да бъде детската паста?

Сигурно сте забелязали, че всички бебешки пасти за зъби са в много по-малки разфасовки от аналозите за възрастните и са доста по-скъпи. Това е в сила и при детските пасти, а причината е, че в в тях се влагат много по-скъпи и качествени съставки и ноу-хау.

Децата трябва да се мият само с детска паста за зъби, тъй като съставът им е съобразен с тяхната възраст. Количеството детска паста, което трябва да се използва, е колкото грахово зърно. За предпочитане е пастата да е без цвят, защото малчуганите често я поглъщат и изкуствените оцветители, макар и в малки количества, попадат в организма им.

Детската паста не трябва да е със силен и натрапващ вкус и аромат. За предпочитане е, ако в пастата има подсладители – те да са натурални, като сладник, копър или брезова захар (ксилитол).

Пастата, която избираме за своя син или дъщеря, не бива да се съдържа флуор, когато става дума за  деца до 3 години, защото те не умеят да плюят и често поглъщат съдържимото. Флуорът е един от микроелементите, отговорни за здравината на зъбите. В Латинска Америка и САЩ  приемът му започва още по време на бременността и продължава по схема след раждането, а в Европа приемът му се препоръчва основно като екзогенен-външен фактор под формата на гелове за допълнителна минерализация след зъбния пробив.

Ментолът също не е подходящ в ранна възраст, тъй като децата не харесват лютивия му вкус, а и не е препоръчително да се използва паста с вкус на мента, ако детето приема хомеопатични продукти.

 

Вижте още:

Първите зъбки – кога поникват и какви са симптомите

7 полезни храни за детските зъби

Болезнено никнене на зъбки – как да се справим?

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане