Защо хапят малките деца

дете хапе зъби

Агресивното поведение на малчуганите си има своите причини и начини да бъде овладяно.


С този неприятен проблем се сблъскват много семейства, а хапането е агресивна проява, която се появява най-често във възрастта между 1 и 3 години. Точно в този период се оформят и говорните способности на детето. Хапещото дете е проблем не само за родителите, които най-често са обект на неговата агресивност, но и за персонала и децата в детската градина. Понякога това е повод за много неприятни спречквания между малчуганите, а и между техните родители.

 

Най-често срещаните причини, поради които детето хапе:

  • От любопитство – децата искат да видят как ще реагира „жертвата“ им;
  • Израз на обич, нещо като целувка;
  • Израз на неудовлетвореност от това, че не може да изразява чувствата си (това се случва най-често при деца, които не могат да говорят);
  • Израз на гняв или неодобрение към човека, обект на това агресивно поведение;
  • Подражание, ако е видяло как хапе детето, на което иска да прилича;
  • Желание да му бъде обърнато повече внимание.

 

Как да се справим с проблема?

Това е изключително трудно и от вас се изисква тактичност и много търпение. Внимателно трябва да следите и наблюдавате детето и да се опитате да разберете каква може да бъде най-вероятната причина за агресивното поведение. При децата, които хапят, защото искат да изразят чувствата си, а не могат да говорят, проблемът ще изчезне, когато те развият говорните си способности. При тях особено важно е да ги стимулирате да говорят или вие да доизкажете думите, когато се опитват да ви обяснят нещо. Изключително важно е как ще реагирате, когато сте обект или свидетел на ухапване. Нещото, което не бива да правите, е да отвръщате със същата агресия – да го ударите, да го ухапете и вие или да намажете устата му с горчиво или лютиво. Подобна ваша реакция ще засили конфликта и ще доведе до още по-голямо желание за агресивно поведение.

Каква да бъде вашата реакция?

Ако детето ви ухапе друго дете, опитайте се да запазите спокойствие, не показвайте колко сте ядосани – няма нужда от много думи. В никакъв случай не крещете и не заплашвайте с наказание. Просто разделете двете деца и проверете колко е сериозно ухапването, защото в този момент те се нуждаят от подкрепа и утеха.

Ухапаното дете е много по-разстроено, защото, освен обидата, усеща и болката. Затова, помолете своето да помогне в успокояването му, това ще бъде от полза и за двете страни. Добре е да се опитате да обясните на родителите на ухапаното дете, че вашият малчуган не хапе, защото е лош, а поради факта, че все още не може да говори и така изразява емоциите си. Това, разбира се, ще отмине с времето. Ако детето ви започне да хапе почти всяко срещнато дете, тогава трябва да го срещате с колкото се може по-малко деца, докато се научи да говори. Постарайте се около него винаги да има подходящи предмети, които да хапе (например гумени играчки).

Когато детето ви се опитва да насочи агресията,си към вас и иска да ви ухапе, внимателно, но твърдо хванете брадичката му и се опитайте да отклоните вниманието му към нещо друго.

Моят съвет

Най-добрият подход е постоянното наблюдение и разбира се, търпението. И все пак – не отвръщайте с агресия на детската проява, това ще изостри конфликта.

 

Автор: Д-р Антоанета Антонова, специалист-педиатър

Вижте още:

Развитие и растеж на млечните зъби (графика)

10 начина да възпитаваме без викове, шамари и наказания

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

Игри за развитие на фината моторика при децата