8 идеи за игри на открито, с които децата да се забавляват през лятото

Въпреки, че летните месеци са чудесно време от годината, в което могат да се правят куп неща, много деца скучаят или предпочитат да седят у дома – пред телевизора или компютъра. Е, време е вие, като родители, да поемете инициативата и да дадете предложения за различни забавления и игри на открито, а защо не и самите вие да се включите в тях. Ето някои идеи:

1. Състезание с чували

Една изключително забавна игра, която освен това е и много полезна, тъй като е свързана с физически усилия, а това укрепва мускулатурата и развива двигателната култура на малчуганите. Не е нужно нищо друго, освен здрави чували, състезателен дух и добро настроение!

идеи игри на открито1


2. Надпревара с пластмасови чаши и воден пистолет

За тази лятна игра е необходимо да разполагате с воден пистолет, точен мерник, пластмасова чаша и тънко въженце (може и ластик). Който премести по-бързо чашката от единия до другия край на въженцето, е победител

идеи игри на открито2

 

3. Народна топка с… воден балон

Всички помним любимата игра на народна топка. Правилата са същите, но този път вместо топка, използваме балон, пълен с вода. Забавлението е гарантирано, но и измокрянето е доста възможно.

идеи игри на открито3

4. Стрелба по стълба-мишена

За тази игра са нужни стабилна стълба, листова хартия и топчета (например – за тенис на маса). Всяка уцелена мишена носи различен брой точки – колкото по-нависоко е, толкова повече са точките.

идеи игри на открито4

5. Гигантска кула

Чували ли сте за играта „Дженга“? Тук принципът е същия, само че в много по-голям мащаб. Целта е да се построи колкото се може по-висока кула, като играчите се редуват при поставянето на блокчето. Изгаря този, който срути кулата.

идеи игри на открито5

6. Състезание с одеяла

За състезанието са ви необходими няколко стари одеяла, след което е нужно да се разделите по двойки. Във всеки отбор трябва да присъства по едно дете и един възрастен. Детето сяда върху одеялото, а другият играч го дърпа. Чудесен начин да се забавлявате с децата си!

идеи игри на открито7

7. Състезание с балони

Играчите завързват по един балон на всеки глезен и започват да тичат в различни посоки. Целта е да настигнат другите играчи и да спукат техните балони с крак. Победител е онзи играч, чиито балони останат цели.

идеи игри на открито8

8. Открий еднаквите карти

С тази игра е не само забавно, но и децата развиват паметта и концентрацията си, при това сред природата. За целта отпечатайте на цветен принтер различни картинки или символи, всяка от които трябва да е по два броя. Обърнете ги на обратно, така че да не се виждат. Участниците се редуват един по един да обръщат по две картинки. Ако картинките им съвпадат, ги взимат, а ако не – чакат реда си, за да отворят нови две. Побеждава онзи, който накрая се окаже с най-много съвпадащи картинки.

идеи игри на открито9

Снимки: adme.ru

Вижте още:

5 игри за лека нощ, които улесняват приспиването на децата

14 идеи за домашни игри през дъждовните дни

Игри за развитие на паметта и ориентацията при децата

Логически игри за деца: лабиринти за принтиране