Загуба на апетит при децата

загуба на апетит дете

За кратко време почти всички деца, както и възрастни, преминават през периоди, през които имат намален апетит. Това може да е защото са болни или изпитват някакви отрицателни емоции – безпокойство, страх или напрежение. Ако детето яде по-малко от обичайното в рамките на няколко дни или дори седмици, това не е повод за голямо безпокойство, особено ако причината ви е известна. Опитайте се да се справите с нея и проблемите с апетита ще се разрешат. Проверете дали между храненията вашето дете не се засища с мазна или сладка храна, или напитки, които притъпяват апетита, когато дойде време за ядене.


За дълготраен лош апетит или „ограничено хранене“, както се описва понякога, можем да говорим тогава, когато детето яде по-малко от средните порции за неговата възраст, не иска да яде толкова често, колкото другите деца или отказва да се храни в нормалните часове. Резултатът е, че ще бъдат приети по-малко калории от нормалното. Логично е в следствие на това детето да е по-слабо от връстниците си. Ако безапетитието е в тежка форма, може да се стигне до забавяне на растежа и нормалното развитие. Лошият апетит е доста често срещан при деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Какво да направите, ако детето няма апетит?

Заведете детето си на лекар, за да се уверите, че е здраво и теглото му е нормално за възрастта. Ако случаят е такъв, нищо не е необходимо да се прави. Не се опитвайте да накарате детето да се храни насила или пък да го убеждавате и насърчавате да яде по-големи порции или да се храни по-често, това може да влоши нещата. Просто се опитайте без никакви забележки или дискусии да осигурите на вашето дете храна, която предполага високо съдържание на витамини, минерали, протеини, дори в малки порции, вместо да му позволявате да се засища с бонбони, газирани напитки ли чипс. Така ще помогнете достигането на препоръчителните нива на хранителните вещества.

Ако лекарят има опасения, че растежът на детето е забавен или че здравето му е разстроено, тогава трябва да обсъди възможностите с вас. Добрата новина е, че в дългосрочен период апетитът на тези деца, които се хранят лошо, обикновено се подобрява. Те може да останат слаби и да бъдат слаби и като възрастни, но това няма да означава влошено здраве.

Из книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена слюбезното съдействие на Издателство „Колхида“

Вижте още:

9 препоръки за хранене на деца от 3 до 7 години

4 основни грешки, допускани от родителите при храненето на децата

„Това не го обичам“ – как да се справим с капризите при хранене

Захранване – когато детето не иска да яде