С какво е пълно пилешкото месо

Наличието на арсеник в пилетата, които консумираме, отдавна се обсъжда, но преди време това бе официално потвърдено и от Агенцията по храните и лекарствата (FDA). От там признават, че всъщност 70% от пилетата, продавани в САЩ, съдържат арсеник.

Но как попада в пилетата този арсеник?

Причината е в лекарството, известно като Roxarsone, което масово се добавя към храната на пилетата по предназначение, за да му даде желания цвят и „здравословен“ външен вид, пише thealternativedaily.com.

В прессъобщението на FDA по този въпрос се казва: „Публикуваните научни доклади показват, че органичният арсеник, по-малко токсичният вид арсен и съдържащ се в 3-Nitro (roxarsone), може да се превърне в неорганичен арсеник. В отговор учени от Центъра за ветеринарна медицина и Центъра за безопасност на храните и приложна храна на FDA разработиха аналитичен метод, способен да открие много ниски нива на неорганичен арсеник“.

Може би сте чували за арсеника като популярна отрова за плъхове. Освен отравящо плъхове, хроничното излагане на арсеник (което може да се натрупва в тъканите на организма във времето) е свързано с диабет тип 2, неврологични дефекти в развиващите се ембриони, сърдечни заболявания, когнитивни дефекти и дори някои видове рак.

По искане на FDA, Pfizer и други фармацевтични компании, включително Zoetis и Huvepharma, доброволно изтеглиха от пазара продуктите от този тип, макар че все още се използват лекарства, които могат да имат подобни характеристики.

Какво да направим?

Органичните указания не позволяват употребата на арсеникови лекарства, а пилетата също не бива да се хранят с храни за ГМО, съдържащи пестициди. Ето защо, винаги купувайте органични продукти и четете внимателно етикетите.