7 забранени храни по време на бременност

zabraneni hrani bremennost

Всички знаем, че алкохолът и цигарите са абсолютно противопоказни по време на бременност. Как стои обаче въпросът със забранените храни? Има ли храни, които бременните трябва да избягват и кои са те?


 

1. Сурови или рохки яйца

Бременните трябва да внимават с яйцата, които не са добре сварени или са сурови. Причината е рискът от салмонела поради отсъствието на достатъчно термична обработка. Избягвайте всякакви дресинги, за направата на които се използват сурови яйца. Бъдете внимателни и с десертите, чиято рецепта включва яйца без термична обработка.

 

2. Риба, в която се съдържа живак

По време на бременност е много важно да се консумира достатъчно храна, богата на Омега-3 мастни киселини. Това подпомага правилното развитие на мозъка и зрението на бебето, а и е полезно за самата бъдеща майка. Има обаче риби, при които е налице повишено съдържание на живак и те трябва да се избягват. Това са например кралската скумрия, акулата, тайл фиш и рибата меч, които съдържат високи стойности на метилживак, който може да навреди на развиващия се плод. Вместо тях, може да си хапвате пъстърва, сом и сьомга, но без да прекалявате.

 

3. Суши

Въпреки че морските дарове са отличен източник на протеини, суровата морска храна може да съдържа вредни паразити и бактерии. Принципът на приготвяне на сушито изисква сурова риба, така че – колкото и да обичате да си похапвате суши, отложете това за периода след раждането.

 

4. Фъстъци

Като цяло, фъстъците са едни от малкото ядки, които не спадат към категорията „Полезни”. А по време на бременност те съвсем не се препоръчват, тъй като са силен алерген. Има доказателства, че консумацията на фъстъци от страна на бъдещата майка може да доведе до последваща алергия при бебето. Избягвайте фъстъците и по време на кърменето, отново поради повишения риск от алергия.

 

5. Синьо сирене, сирене бри и фета

Млечните продукти и протеините са особено важни през деветте месеца на бременността. Но всеки от тях, който съдържа непастьоризирано мляко, влиза в списъка на забранените храни. Меките сирена като бри, фета и синьо сирене, много често са направени именно от непастьоризирано мляко.

 

6. Нетрайни колбаси

Избягвайте нетрайни колбаси от типа на кренвирши, салами и т.н. Те не само, че не съдържат никакви полезни вещества и в повечето случаи се правят от отпадъчни продукти, но и носят риск от развитие на листерия. За разлика от много други хранителни микроби, листерията може да се развива и при температура, поддържана от вашия хладилник.

 

7. Миди

От всички морски дарове, мидите са храната, с която трябва да сте най-внимателни и да я избягвате. Причината е, че много често те са носители на бактерии, вируси и токсини, дори и когато са добре сготвени. А това е особено опасно по време на бременност.

 

Вижте още:

Храненето през бременността – какво включва здравословното меню?

Резус-фактор и значението му за бременността и бебето

Фолиева киселина – защо е важна по време на бременност?

Бременност и промените в тялото на жената