Витамин D по време на бременност – защо е важен и как да си го набавим

бременност витамин D

Витамин D е сред мастноразтворимите витамини, които са незаменими за човешкото тяло. По време на деликатния период на бременността той играе значима роля както за здравето на бъдещата майка, така и за това на бебето й. Защо всъщност витамин D е важен за нашия организъм и защо е необходим на бременната жена? Как бъдещата майка да установи дали нивата на този витамин са достатъчно високи при нея и как да си го набави, ако има недостиг? Вижте някои отговори.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което има потенциал да се натрупва в човешкия организъм и да не се изхвърля толкова лесно, колкото водоразтворимите витамини например. Известен е още под наименованията калциферол, антирахитичен витамин и „мастноразтворим фактор D“. Наричаме го и „слънчев“ витамин, защото се синтезира в тялото ни под влияние на слънчевата светлина. Витамин D е по-различен от останалите витамини – той се определя и като хормон, тъй като се произвежда в части от тялото, които регулират и други процеси и функции.


Двете основни форми на витамин D са витамин D2 или ергокалциферол и витамин D3 или  холекалциферол. Първият се съдържа в храни от растителен произход, например гъби, отглеждани под УВ светлина, а витамин D3 се синтезира при излагане на слънце и се открива в храни от животински произход.

Защо е важен витамин D?

В нашия организъм витамин D е в пряка връзка с минерала калций и подпомага всеки процес, в който той участва. Витамин D улеснява доброто усвояване на калция, за да може той да свърши работата си по растежа на костите, подсилването им и заздравяването след травми. Слънчевият витамин прави по-лесно абсорбирането на калция в червата и поддържа оптималната му концентрация, нужна за нормалната минерализация на костите. Това е и причината, поради която на новородените бебета се дава витамин D – тяхната костна система все още укрепва, фонтанелата не се е затворила, затова калцият трябва да бъде „стимулиран“ да работи за изграждане на костите.

Това обаче не е единствената функция на витамин D. Той има много важна роля в процеса на клетъчен растеж. Витамин D има и невромускулни и имунни функции. Той взема участие и при лекуване на възпаления, както и за подобряване на състоянието на имунната система.

По време на бременността витамин D е много ценен, защото намалява рисковете от някои неблагоприятни и дори опасни състояния за майката и за оформящото се бебе.

За бременната жена витамин D намалява опасността от получаването на усложнения като прееклампсия, гестационен диабет, нарушена плацентарна имплантация, повишаване на артериалното налягане на майката, преждевременно раждане. Слънчевият витамин има важно значение и за плода, тъй като наличието му предпазва бебето от анормален растеж на костите, намалена костна маса, нарушение в образуването на зъбния емайл, рахит, имунен дефицит и др. А след раждането витамин D намалява и риска от депресия.

Как се набавя витамин D?

Основната част от необходимите количества на витамин D се доставя на организма чрез излагането на слънце, тъй като той се синтезира в кожата на човека под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Едва между 10% и 20% от общото количество на този витамин се набавя с храната. Той се съдържа предимно в храните от животински произход. По-големи количества на витамин D се откриват в рибните чернодробни масла, сьомгата, скаридите, животинските мазнини, кравето масло, млякото, черния дроб, яйчния жълтък, кашкавала, сиренето. Една от основните форми на витамин D – витамин D2 се съдържа в някои видове гъби.

Как се установява недостиг на витамин D?

Основната причина, за настъпването на недостатъчност на витамин D е липсата или намаленото излагане на бременната жена на слънчева светлина. Друг фактор за спадането на нивата на този витамин и достигането на дефицит е недостатъчният прием с храната.

Недостигът на витамин D се установява след кръвен тест. Това изследване се назначава от акушер-гинеколога, който наблюдава бременността, ако има съмнение за недостатъчно количество. Дори и без такова съмнение е добре по време на бременността нивото на витамин D в кръвта да бъде проследявано и да се изследва поне два пъти в деветте месеца – например в началото при установяването на бременността и около 28-мата седмица.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg