Умората през бременността – 7 начина да я преодолеем

умора бременност преодоляване

Бременността е удивително пътуване към появата на нов живот, но едновременно с това може да бъде и много изтощително състояние. Чувството на умора по време на бременност, която се проявява най-силно през първия и третия триместър, е резултат на хормонални промени, повишен приток на кръв и усилената „работа“ на организма на майката да създаде новия живот в утробата си. 
Какви са „симптомите“ на умората по време на бременността? Колко дълго продължава това състояние? Има ли начин да бъде преодоляно чувството на изтощение? Как може бъдещата майка да повиши енергията си? В какви случаи е добре да се консултираме с лекар? Вижте някои отговори:

Кои са признаците на умора по време на бременност?

При всяка бъдеща майка проявите на умората могат да бъдат различни и строго индивидуални. Единици са дамите, които имат късмета да не почувстват нито един симптом и да останат толкова енергични, колкото и преди забременяването. В общия случай умората по време на бременност е често срещано явление, особено характерно за първите месеци, което може да се проявява в:


  • трудно събуждане сутрин;
  • постоянна сънливост през целия ден;
  • затруднения с изпълнението на ежедневните задачи;
  • проблеми с фокусирането;
  • чувство за липса на достатъчно енергия и тонус;
  • усещане, че сънят никога не стига.

На какво се дължи умората по време на бременност?

Преди всичко тя подсказва, че е време да се намали темпото и бременната жена да се приспособи към настъпващите промени в тялото й. Тежестта на умората започва да се усеща през началните седмици на бременността и обикновено към края на първия триместър намалява. След това, през третия триместър, се появява отново с нарастването на бебето в утробата и с наближаването на раждането. 

Какви са причините? Развиващата се плацента изисква сърцето да изпомпва кръв по-бързо и по-силно, докато кръвообращението стане толкова интензивно, колкото е необходимо за нуждите на развиващия се плод. Тази засилена дейност на сърцето на майката може да стане причина за сънливост и задъхване. През първите 3 месеца на бременността рязко се повишава и хормонът прогестерон, който играе важна роля за задържането на плода и потискането на контракциите. Тези промени също предизвикват усещане за умора и изтощение. 

Колко време продължава умората по време на бременност?

Обикновено умората при бременните дами се появява в началото на първия триместър и започва да изчезва в началото на втория. В този период някои жени изпитват трудности да останат будни и концентрирани през целия ден, без да подремнат поне веднъж. Чувството за мудност и умора при изпълнението на ежедневните дейности започва да се появява дори и след качествен сън през нощта. Очаквано е тези признаци на изтощение да отшумят около 13-ата гестационна седмица, когато обикновено се усеща прилив на енергия и бъдещата майка чувства връщане към „старото“ си Аз. Вторият триместър е идеалният период за приключването на някои неотложни задачи преди идването на бебето. През последния, трети триместър, умората и чувството за отпадналост отново се промъкват в ежедневието с все по-засиления растеж на бебето в утробата и промяната на теглото на майката.

Как да преборите умората и да се заредите с повече енергия по време на бременността?

1. Давайте приоритет на почивката и съня и се грижете за себе си

Направете всичко възможно да си осигурите 7 до 9 часа качествен сън всяка нощ и подремвайте кратко през деня, когато се почувствате уморена. Направете стаята, в която спите, максимално комфортна – добре е тя да бъде затъмнена, с подходяща температура и винаги да имате под ръка възглавница за бременни, която се използва за опора, докато сте в легнало положение. Удобната спалня и редовният график за сън ще помогнат да си осигурите почивката, от която вие и вашето бебе се нуждаете. Грижете се за себе си, презаредете се психически и емоционално с любимите дейности, които ви радват като четене на книга, топла вана или успокояващо хоби. 

2. Пийте достатъчно течности

Бременните дами не трябва да се дехидратират. Липсата на достатъчно течности в организма влошава чувството на умора. Пийте от 8 до 12 чаши с вода на ден, за да сте сигурни, че тялото ви е добре хидратирано. Пийте вода, билков чай и натурални плодови сокове, но опитайте да ограничите кофеиновите напитки. Пиенето на вода улеснява храносмилането, помага на хранителните вещества да достигнат до всяка част на организма и прави по-лесно отделянето на отпадъците. Хидратирането също така подпомага образуването на амниотична течност около бебето.

3. Хранете се балансирано

Балансираният режим на хранене от много голямо значение за борбата с умората по време на бременност. Когато имате гадене, е трудно дори да си помислите за храна, но все пак се опитайте да приемате често малки порции и леки закуски. Ако например хапвате малко количество подходяща лека храна, която ви понася добре, на интервал от три до четири часа, това ще ви помогне да стабилизирате кръвната си захар и да предотвратите състояния на внезапна загуба на енергия. Няма нищо лошо да се поглезите от време на време, но се опитайте да консумирате разнообразни продукти, включващи растителни протеини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Всички те осигуряват важните хранителни вещества, които могат да повишат енергията ви.

4. Правете упражнения за бременни

Умората от бременността вероятно ще ви кара да се чувствате постоянно изтощени и ще ви се иска често да се свиете на дивана. Ако обаче редовно правите леки упражнения, подходящи за вашето деликатно състояние, това ще помогне да си върнете енергията. Движението носи много ползи – подобрява настроението, връща силата, изправя стойката и повишава издръжливостта. Упражненията могат да се окажат полезни и за облекчаването на подуването и запека по време на бременност, които са много неприятни явления, свързани със състоянието ви. Консултирайте се с вашия личен лекар или с наблюдаващия ви акушер-гинеколог за това кои спортове са подходящи във вашия случай и какви упражнения е препоръчително да правите или да избягвате в съответния етап на вашата бременност. Йогата за бременни, пилатес, плуването и разходките са много добри варианти, които ще помогнат да се повиши енергичността, да се подобри кръвообращението и да се намалят отоците. Препоръчителни са тренировките около половин час, 5 дни в седмицата или колкото дни е възможно спрямо вашия график и, разбира се, след изричното одобрение на вашия лекар

5. Вслушвайте се в тялото си

Не подминавайте сигналите, които ви дава вашето тяло. Когато сте уморена, спрете и си починете. Не винаги ще имате възможност за дрямка, когато ви удари умората, но винаги можете да отделите няколко минути, за да поседнете за малко и да си починете, особено когато сте на работа. Прекомерното натоварване и напрежение могат само да усилят умората и дискомфорта. И не забравяйте, че докато сте бременна не трябва да изпробвате границите на издръжливостта си до краен предел.

6. Управлявайте стреса

Стресът може да влоши чувството на умора. За да го избегнете, прилагайте техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация или подходящ за бременни дами масаж. Това ще ви помогне не само при справянето с прекомерния стрес в ежедневието, но и може да успокои бушуващите хормони и да ви отпусне. Обградете се с любими хора, подкрепящи и разбиращи, на които можете да разчитате за емоционална подкрепа. 

7. Намалете ангажиментите си и приемете помощ от близки хора

Не се притеснявайте да поискате и да приемете предложена помощ от страна на семейството и приятелите, когато това е необходимо. Бременността ви е момент, в който трябва да пренаредите приоритетите си, да поставите себе си на предно място. Прехвърлете някои от ангажиментите си на близък човек – например част от домакинските задължения, грижите за по-големите си деца или други отговорности, за които не ви стигат времето и силите. Може да помолите доверен приятел или член на семейството да ви помогне с това, за да си осигурите поне няколко часа почивка през деня.

 

Кога е препоръчително да се обадите на лекаря си?

Чувството на умора по време на бременност е нещо нормално, но ако изпитвате много силна отпадналост, особено ако е придружена от замайване, трябва да се консултирате с вашия личен лекар или наблюдаващ акушер-гинеколог. Възможно е умората да е свързана и с други заболявания или състояния, които обаче трябва да бъдат установени от специалист. Дали при вас чувството на изтощение и отпадналост се дължи само на бременността или има и други фактори като анемия, гестационен диабет, пренатална депресия, синдром на хронична умора или друго ще бъде най-добре да прецени вашият лекар. Когато имате каквито и да било притеснения, съмнения или изпитвате силен дискомфорт от чувството за умора и отпадналост, консултирайте се с наблюдаващия ви акушер-гинеколог и следвате насоките, съветите и съответно терапията, назначена от него или нея. 

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: baby-chick.com