До каква възраст трябва да возим детето в детско столче?


 

Често родителите имат много въпроси относно детските столчета – до каква възраст са задължителни, къде трябва да се поставят, какви са изискванията за безопасност и т.н. Ето какво е предвидено в закона и какво трябва да знаем относно превоза на най-малките пътници в детско столче:

До каква възраст е задължително използването на детско столче?

В закона е записано, че децата трябва да бъдат поставени в обезопасителни столчета от раждането им до достигането на ръст от 150 см и тегло 36 кг. За доста хора това звучи абсурдно, тъй като има и много възрастни с подобен ръст. Всъщност децата обикновено достигат този ръст и килограми на около 13 години, т.е. – според правилника трябва да се придвижват на детско столче дотогава.


Какъв тип столче да използваме?

Килограмите са определящи за това какъв тип седалки трябва да се ползват. Новородените и бебенцата трябва да се возят в столче  тип „Кошница“, които се поставят в посока, обратна на движението. При по-големите можете да използвате регулируем стол, който да има различни позиции и да включва функция „Сън“. След 4-годишна възраст вече може да преминете на статичен стол за кола, за който обаче е важно да е обезопасена главичката на детето, а не да е само седалка.

По-съвременните автомобили, произведени след 2005 г., имат вградени от производителя метални лостове на задната седалка, където тази система се закрепва неподвижно.

Можем ли да возим детето на предната седалка?

На предната седалка може да се вози бебе, стига да е в специално добре закрепено столче, обратно на движението и при изключени въздушни възглавници. Законът изисква това, защото при включване на възглавниците това води до сериозна опасност за детето. По-големите деца могат да се возят отпред, ако са надхвърлили ръст от 150 см и са над 36 кг. Това обаче не е препоръчително, защото, както е известно, това е най-опасното място в колата.

Как да изберем подходящо столче според възрастта?

На етикета трябва да е изписана информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката. Съществуват пет групи за детски седалки в зависимост от този критерий:

Група 0 под 10 килограма (до приблизително 9 месеца);
Група 0+ под 13 килограма (до приблизително 15 месеца);
Група I от 9 до 18 килограма (приблизително 3 години);
Група II от 15 до 25 килограма (приблизително от 3 до 7 години);
Група III от 22 до 36 килограма (около от 6 до 12 години).

  • Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми
  • Деца на възраст до година и 3 месеца задължително трябва да бъдат поставяни обратно на посоката на движение при пътуване с автомобил.
  • Най-безопасното място за превозване на малчуганите, е задната седалка. По закон имате право да возите детето и на седалката в дясно от шофьора, стига да е спряна въздушната възглавница на автомобила. Често това се случва при двуместни коли или при малки бебета, когато майката има нужда да наблюдава детето, докато шофира.

 

Вижте още:

Кое е най-безопасното място за дете в колата?

10 игри, които правят пътуването в кола с деца по-лесно

Детско столче на бъдещето представиха от Волво

Създадоха мултифункционално детско столче, което се побира в чантата (ВИДЕО)