5 идеи за празнуване на рожден ден за деца над 11 години

идеи за рожден ден за по големи деца

Рожденият ден на вашия син или дъщеря несъмнено е много специално събитие. И това е така не само за детето, но и за всички в семейството, за да отпразнуват следващия етап в живота му и човека, в който се превръща.

С порастването на децата техните интереси и предпочитания се променят, което прави планирането на рожден ден все по-сложна задача. Партито с техните приятели и връстници трябва да е едновременно подходящо за възрастта и забавно. И ако при по-малките деца тази мисия е по-лесно осъществима с наемането на детски клуб с клоуни, танци, басейни с топки, пързалки, игри и торти с приказни герои, то при тези на 11-12 години, нещата стоят по-различно. Те вече са на една по-особена възраст, в която все още не са чак толкова самостоятелни, за да организират всичко сами, но в същото време вече са големи  за забавленията, които са имали на предишните си рождени дни. Но пък с известно обмислено планиране и креативност е възможно да им помогнем да организират празник за рожден ден, който е персонализиран и запомнящ се за детето и неговите приятели. Ето някои идеи:


1. Рожден ден в експейп стая

И така, какво могат да правят децата в ескейп стая? В зависимост от темата на стаята, може да решават пъзели, да декодират съобщения, да намират скрити предмети или да изпълнят физически предизвикателства. Например, ако в стаята има шпионска тема, може да използват различни методи, за да съберат улики и да разрешат случая. Ако стаята е на пиратска тема, може би ще търсят заровено съкровище и ще дешифрират карта.

Едно от страхотните неща на този тип стаи е, че те могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на възрастта и нивото на умения на играчите. За по-големи деца можете да изберете стая, която е по-трудна и изисква повече критично мислене и умения за решаване на проблеми.

Освен чисто забавната страна на такъв тип рожден ден, са налице и доста други преимущества за децата, сред които: насърчаване на способността им за работата в екип, изгражда умения за решаване на проблеми, насърчава креативността и т.н. Обикновено в предизвикателствата могат да се включат 9-10 деца и много от стаите предлагат опция за празнуване на рожден ден.

2. Рожден ден в център за виртуална реалност

Няма какво да се лъжем, искаме или не, децата растат с технологиите и те са неизменна част от живота им. Технологичният свят променя дори начина, по който общуват и се забавляват, по който учат и комуникират. В България центровете за виртуална реалност стават все по-актуални и някои от тях предлагат възможност и за празнуване на рожден ден.

А ако търсите комбинация между първата и втората идея (ескейп стая и виртуална реалност), има и такава опция, която се предлага от първия VR приключенски център в България – Escape Reality. Мястото е намира в центъра на София и е подходящо за рожден ден на деца над 11 години, давайки им възможност за вълнуващите приключения чрез авангардни VR технологии и почерпка в обособената стая за гости. В мисиите могат да участват до 12 деца, разделени на екипи от 6 души, потапяйки се в невероятен виртуален свят, в който главните герои са самите те.

За хлапетата от 11 до 13 години, избрали да отпразнуват рождения си ден в Escape Reality, е подходяща програмата „Космос“ – приключенска игра, която изпраща екипажа на космическа станция Eden в далечния космос, където гостите и рожденикът трябва да преодолеят предизвикателствата и в рамките на 1 час да разкрият загадките на станцията, за да я спасят от унищожение, а с нея – и цялата Вселена.

За по-големите (тези над 13 години) се предлага  трилърът MIND QUEST, който пренася участниците във виртуален свят, където те трябва да разрешат загадка с отвлечено дете, да проникнат в съзнанието на похитителя и да открият местонахождението на жертвата.

3. Кулинарен клас

Ако детето ви има интерес към готвенето и би искало рожденият му ден да е на такава тема, можете да помислите и за групов урок по готварство. Това не само е чудесен начин да отпразнувате повода, но има и многобройни предимства за децата. Този тип парти може би е предпочитан от момичетата, но и за момчетата ще е забавно и интересно.

Първата стъпка при организирането на рожден ден тип „Кулинарен клас“ е да изберете тема. Някои популярни теми включват печене на сладкиши, правене на пица, навиване на суши, декориране на кексчета и др. Вземете под внимание интересите и предпочитанията на вашето дете, когато избирате тема.

След това ще трябва да намерите подходящо място за класа по готварство. Това може да бъде професионална кухня, готварско училище или дори собствената ви кухня, ако е достатъчно просторна, за да побере групата. Можете и да ангажирате компания, която организира такъв тип рождени дни, което ще ви улесни в организацията.

4. Кинопрожекция

Тук имате възможност за избор: да организирате нещо у дома или да ползвате ресурсите на киносалон. В първия случай партито си е изцяло частно и изисква повече време за организация, както и техника. Можете да ползвате мултимедиен проектор и заедно с рожденика да изберете подходящ филм. Освен филмовата прожекция, децата могат да играят на различни игри, да се забавляват и да похапнат нещо вкусно.

Ако се спрете на вариант с киносалон, обикновено практиката е да си харесате филм от програмата, който е подходящ за съответната възраст, и да заявите залата за парти (повечето големи киносалони разполагат с подобна зала, където гостите да се почерпят и да се позабавляват).

Обикновено такъв тип рожден ден е подходящ за не повече от 14-15 души или в зависимост от капацитета на залата за парти. Недостатъкът е, че децата разполагат с по-малко време за общуване помежду си и няма чак толкова интеракция между участниците, колкото при останалите опции.

5. Боулинг състезание

Боулингът е класическо и забавно занимание, което може да направи партито за рожден ден щуро и вълнуващо за деца във възрастовата група над 11 години. Предимствата тук са, че това е социална дейност, която насърчава приятелска конкуренция и взаимодействие между играчите, а и децата остават физически активни.

Освен това залите за боулинг са широко достъпни в много градове, а оборудването и обувките се предоставят на място. Независимо дали детето е опитен играч на боулинг или съвсем начинаещ, боулингът е игра, която може да се играе от всеки, децата да се разделят на отбори и да се забавляват заедно..

Все повече боулинг зали предлагат допълнителни опции за празнуване на рожден ден, предоставяйки  храна, декорация, кътче, в което рожденикът да почерпи гостите си, да донесе торта и т.н.

Какво да имаме предвид?

Към каквато и идея да се насочите, е важно да се съобразите с няколко неща:

Бюджет

Крайната сума, която трябва да се заплати за рождения ден, е важен фактор, който да имате предвид. Тя може да включва наем на мястото (ескейп стая, център за виртуална реалност, кино или боулинг зала), храна, напитки, парти аксесоари, торта и т.н. Възможно е да има допълнителна такса за наем на стаята за почерпка, така че – проверете какво точно предлага мястото, което сте избрали.

Интересите на детето

Когато говорим за по-големи деца, няма как да не се съобразим с техните интереси. Това, което се харесва едно дете над 11 години, може да е крайно безинтересно на друго. Говорим за една малко по-особена възраст, в която децата вече имат своите вкусове и интереси, но и тези интереси бързо се променят. Така че – уверете се, че това, към което сте се насочили, съвпада с желанието на детето, а и с вашия бюджет.

Ден от седмицата и час на събитието

Ако рожденият ден се пада в работен и учебен ден от седмицата и искате да го отпразнувате точно на датата, е важно да съобразите ангажиментите си, както и възможностите на гостите да присъстват (при планиран рожден ден за 10 деца например, ако 4-5 от тях не дойдат, партито няма да е точно такова, каквото сте го планирали). Добре е да имате контакт с родителите им и да оставите свой телефон за връзка, за да могат да потвърдят присъствие или да се свържат при необходимост.

Място на провеждането

Локацията също е от значение, особено в работни и учебни дни. Обикновено партито за рожден ден се насрочва за 18,30 – 19 ч., ето защо би било добре да е в близост до училището на детето или поне в район, който ще е удобен за останалите гости, за да могат да се придвижат след приключване на часовете.

Покани

Повечето места, които предлагат опция за празнуване на рожден ден, предоставят електронни или хартиени покани, които рожденикът да даде на гостите си. Проверете какви са опциите за мястото, което сте избрали, и се уверете, че детето ви е раздало поканите поне седмица преди събитието.