10 игри, които правят пътуването в кола с деца по-лесно

рпутуване с деца

Better Writer Ad

“Колко още остава? Стигнахме ли вече? А сега вече стигнахме ли? Кога пристигаме? Кога ще спираме?” – въпросите, които всеки пътуващ с деца чува неизменно през 3 минути веднага след потеглянето, пише сайтът smarttravel.bg.

Първоначално е забавно или образователно да се отговаря, но на 20-тия път, който е само на три преки от дома ви планираното безметежно семейно удоволствие е на път да се превърне във ваканционен ад. Учудващо е колко бързо скуката превръща малките ни съкровища в чудовища.

Има много начини да разбиете монотонната скука на магистралите и да доставите забавление на децата по време на път. В това отношение електронните игри и портативните DVD-плейъри са страхотни помощници, но трябва да се има предвид, че хлапетата се чувстват най-добре в забавната компания на останалите членове на семейството.

Ще ви предложим няколко идеи за това как да организирате времето на децата в колата, така че времето да мине приятно за всички. От личен опит твъдим, че работят при деца от 3 до 10 години.

За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Не е задължително тя да е материална – може да е правото победителат да избира музиката.

1. Двайсет въпроса – правилата са прости – един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.

2. Аз, шпионинът също е много интересен вариант за запълване на времето. Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял или за какво си мисли другият играч.

3. Познай животното също е класика. Началото се дава като първият играч с намисли дадено животно и даде възможност на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.

4. Азбучна игра предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, защо не и марки коли). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. Вариант на това забавление е всеки следващ играч да казва дума, която започва с последната буква от предходната.

путуване с деца25. Камък-ножица-хартия e сравнително позната игра, като важно уточнение е, че за разлика от останалите забавление шофьорът не трябва да участва, тъй като това създава риск от инцидент. Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на “три” превръщат юмрука в предмета, в който желаят – камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.

6. От уста на уста е не просто игра за забавление, като може да се роди дори забавен семеен разказ, а защо не и цяла с книга, ако пътувате често и играете редовно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие, следващият играч започва с първото изречение – например “Имало едно време…” Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.

7. Хазъртът в игрите също е позволен. Можете да си правите с останалите в колата малки залози, като например какъв цвят (марка, вид) ще е следващото превозно средство, с което ще се разминете или застигнете.

8. Пътепис – децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя. За да е модерно, естествено, това трябва да бъде видео дневник, който нешофиращият родител самоотвержено ще заснеме с телефон или таблет. Ако децата са две едното веднага следва да бъде назначено за оператор.

9. Друго, което би задържало за известно време интересът на хлапетата е конкурс за снимка – за дърво, облак или въобще каквото ви хрумне . Добавената стойност на тази игра ще дойде от факта, че тя развива естетика и координация.

10. Мразите ли каталозите на магазините за играчки? И ние – това са инструменти за мъчение и фалиране на родители! Е, на дълъг път е добре да се снабдите с 1-2 такива. Дайте ги на децата си, да ги разглеждат и да си избират на воля. Мечтите са безплатни все пак. Дори може да ги накарате със специален символ да отбелязват наи-силно желаните от тях играчки. Ако сте скептични, че това работи – само си припомнете колко време сте въздишали по каталозите ОТТО или Некерман.

 

Вижте още:

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата

8 причини да запишем детето на плуване

Какво трябва да знаем за детските столчета – важни изисквания за безопасност

Почивката на море – преди и след появата на децата

Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми