Как да помогнем на децата си да се научат на самоконтрол?

самоконтрол детеСамоконтролът е много важно умение за постигане на успех в живота, но в същото време е доста трудно постижимо за повечето деца. Все пак, срещат се и малчугани, които като че ли го имат заложено по рождение. Други пък изпитват затруднения не само да контролират емоциите и реакциите си, но и дори да държат под контрол ръцете и краката си, докато седят.

Повечето деца започват да проявяват признаци на самоконтрол във възрастта между 3 и 7 години, но всяко хлапе съзрява в това отношение с различна скорост. Важно е да учим децата си на това умение и те да се упражняват да се контролират още от малки. Как да стане това? Вижте няколко насоки и съвети ние, родителите, да започнем този процес.  

Обяснете на детето си какво означава самоконтрол

Ако искаме да видим децата си да се контролират сами, най-напред трябва да се уверим, че те знаят и разбират какво означава това. Не можем да очакваме от едно хлапе да покаже самоконтрол, ако не сме му обяснили какво означава това, и то по достъпен за него начин. За повечето мъници разбираемо определение за самоконтрол би било: способността да контролираш чувствата, думите, тялото и действията си, насочени към другите хора, по уважителен начин. Всяка част от тази дефиниция има нужда да бъде обяснена сама по себе си, за да ни разберат децата. Можем да си помогнем като приведем и примери:


  • Самоконтрол на чувствата означава да не крещим, когато сме ядосани, а да изберем да говорим със спокоен глас.
  • Самоконтрол на речта означава да не казваме неуважителни неща, дори когато се чувстваме засегнати и обидени.
  • Самоконтрол на тялото означава да не махаме с ръце и крака, когато стоим до други хора.
  • Самоконтрол на действията означава да не правим нищо, което би могло да нарани или да притесни човек, намиращ се близо до нас.

Оставете детето си да се упражнява и да показва самоконтрол

След като сме обяснили какво представлява самоконтролът, можем да помогнем на малчугана си да разиграе сценарии на ситуации, за които знаем, че са трудни за него. Ако, например, детето има навика да подритва другите хора под масата, може да седнем заедно с него на масата и да му покажем как трябва да седим с крака, опрени в пода.

Давайте съвети и насочвайте детето, когато се опитва да прилага самоконтрол

Ако използваме отново примера за ритането под масата, може да предложим на мъника да тропа леко с крака под масата, вместо да рита другите хора. Друг пример – ако хлапето има навика да крещи, когато не става на неговото, може да започнем да го учим да брои от 1 до 20, за да се успокои. Да не забравяме, че колкото повече варианти сме показали на детето, толкова по-голяма е вероятността то да успее.

Играйте с детето си игри, които изискват самоконтрол

Има много детски игри, които неусетно учат мъниците как да бъдат по-дисциплинирани, когато им се налага да отложат някакво удоволствие или да почакат. Чрез някои от тези игри, в които децата трябва да изпълняват команди или да контролират движенията си, те се научават как да управляват тялото си и да слушат. Хлапетата трябва да внимават какво им казват възрастните, които участват в играта, да слушат думите им, за да могат в крайна сметка да спечелят.

Похвалете детето си, когато видите, че успява да покаже самоконтрол

Един от най-ефективните начини да научим децата на самоконтрол е всъщност просто да забележим усилията им и да ги похвалим за това колко добре се справят. Защото колкото по-често забелязваме доброто поведение на нашето хлапе, толкова по-мотивирано ще бъде то да продължи. Като родители, ние много по-често даваме негативна обратна връзка на децата си, отколкото позитивна. Като че ли ни е по-лесно да ги критикуваме, отколкото да ги похвалим. Нека се опитаме да направим точно обратното с проявите на самоконтрол. Например, ако мъничето ни каже, че е уморено и иска да си ляга, вместо да хленчи, добре е да му покажем, че сме забелязали това и да му кажем колко се гордеем с него. Защото, за да си признае едно дете, че му се спи, то трябва да приложи самоконтрол над чувствата си.

В заключение – самоконтролът е умение, което с придобива постепенно, това е развиващ се процес. Нека не забравяме, че понякога и на нас, възрастните, ни е трудно да го прилагаме. Това е така, защото лека-полека всички израстваме и се учим, просто за някои неща се изисква повече време и това е напълно нормално.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

В статията са използвани материали от: baby-chick.com