Водете ги в планината

деца планина здраве полза
Съвременните деца прекарват една огромна част от времето си пред компютри, телефони и таблети. В същото време ежедневието им включва време в училище, извънкласни дейности и писане на домашни. Дори и да посещават някакъв вид спорт, най-често той се провежда на закрито и в градска среда. Какъв е изходът? Отговорът е прост – водете децата сред природата и за предпочитане – в планината!
Ако живеете в София, то мръсният въздух е гарантиран. Добрата новина е, че Витоша е толкова близо и дава толкова много възможности за разходка! В останалите градове също има доста варианти, а планините ни са едно истинско богатство.

С деца на планина – как да стане това?

Не очаквайте детето ви само да прояви инициатива и да ви накара да отидете на разходка сред природата. Макар и да има такива случаи, те са по-скоро рядкост. Инициативата трябва да дойде от родителя, а децата обикновено следват примера, който им се дава в семейството. Не е нужно да сте опитен планинар, за да си подарите няколко часа в планината и разходка на чист въздух. Дори и детето ви да не е ентусиазирано от идеята, намерете начин да го мотивирате. Извън чисто здравословните ползи, свързани с чистия въздух и физическата активност, това е и чудесен начин да прекарате пълноценно време заедно, да се забавлявате и да се отделите малко от забързаното градско ежедневие.

Ползите от планината за децата:

1. Децата имат по-добър мускулен тонус

Вероятно си мислите, че походът в планината и ходенето са едно и също нещо, но това съвсем не е така. Това, което се случва с мускулите, ставите и сърцето по време на тези две дейности, е различно. Можете да се разхождате по равна повърхност, докато сте на автопилот, но ако сте на пътека, неравният терен може да увеличи сърдечната ви честота и скоростта на метаболизма, което води до по-бързо изгаряне на калории. И тъй като премествате теглото си и възстановявате баланса на тялото си, за да се справите с неравен терен, ходенето в планината ви кара да ангажирате мускули, които иначе не можете да използвате. Да не говорим за физическите ползи за вашите деца и  огромното количество енергия, което могат да изразходват.

2. Децата свикват да бъдат физически активни

„Ден без разходки и игри навън е изгубен ден“ – това е стара максима, значението на която все по-малко родители осъзнават. А какво по-хубаво, ако разходките и физическата активност са сред природата и на чист въздух? Когато тялото се движи, лимфната система също се раздвижва, а тя е от ключово значение за нашето здраве и имунитет. Разходките в планината могат дори да заменят спортните занимания, особено ако се практикуват регулярно. Колкото повече децата свикват да ги водите в планината, толкова по-лесно ще ходят на дълги разстояния и самите те ще имат желание за това.

4. Подсилване на имунната система

Планината е подходяща за разходки за децата през всички сезони, стига да не е валежно и мъгливо. Зимата също е чудесно време, особено за игри в снега. Това е не само забавно за малчуганите, но е и изключително полезно като част от закалителните процедури и начини за подсилване на имунната система.

3. Положителен ефект върху емоционалното състояние

Изследванията показват, че чистият въздух, в комбинация с движението, стимулират тялото да отделя ендорфин, хормона на щастието, и повишават нивата на кортизола, хормона на стреса. Хората, които прекарват време в разходки сред природата, са по-малко тревожни и изпитват по-малко тъга, което може да им помогне да се справят от депресията. Витамин D, който си набавяме от слънчевите лъчи навън, също помага за предпазване от нервност и депресивни състояния.

4. По-добра памет и концентрация

Престоят на открито може да увеличи обхвата на вниманието и креативността с до 50 процента според някои проучвания. И това не е никак изненадващо, тъй като в планината няма разсейващи фактори, сред които таблети и телефони. Когато децата се фокусират върху маршрута, по който трябва да преминат, върху препятствията, които трябва да избегнат, ниските клонки, разклоняващата се пътека, животинките, които срещат, това задържа вниманието им по съвсем различен начин от този, който се очаква да имат в училище например. Това ги кара да постигнат различна умствена настройка, да взимат бързи решения, което помага на мозъка да остане фокусиран, без в същото време да се преуморява. Добавете към това новите неща, които вашето дете ще види и усвои, и ще получите рецепта за един пълноценно прекаран ден.

5. Разходките в планината помагат за подобряване на отношенията в семейството

Със сигурност един семеен уикенд в планината ще има далеч по-положителен ефект от ден, прекаран пред телевизора. Планинският туризъм дава възможност на децата и родителите да разговарят непринудено, да се забавляват заедно и да подобрят взаимоотношенията си.  Освен това простият акт на излизане сред света, фокусиран върху споделена дейност, може да ви помогне да говорите по-открито.

6. По-добро зрение

Съвременните деца все по-често страдат от проблеми със зрението, тъй като очите им свикват да гледат само на близки разстояния (монитор, телефон, таблет, учебници, книги). Един от начините да се избегнат проблемите с късогледството, е да се тренира окото да гледа в по-далечен хоризонт. А какъв по-добър начин за това от разходките и забавленията сред природата?
Казано иначе: планината е истинско богатство и всички сезони имат своя чар. Есента – с красивите си цветове, зимата – с игрите в снега, лятото – с прохладния чист въздух и пролетта – със своята зеленина и цъфнали дръвчета. Ако научим децата си да се възползват от всички предимства, които планината дава, със сигурност това ще видим положителния ефект върху тяхното физическо и емоционално състояние, както и върху отношенията помежду ни.
Автор: Ася Георгиева, Roditel.bg