Как да обезопасим дома си за малкото дете?

безопасност, бебе, дете, дом, обезопасим дома, родител.бг, roditel.bg, списание родител

Присъствието на малко дете у дома е повод за много радост, но и причина за немалко тревоги. Всичко, което досега ни се е струвало съвсем безопасно и в реда на нещата, може да бъде източник на сериозни заплахи след раждането на бебето. Любопитството на малките е много силно, тъй като те изучават света, като се опитват да се докоснат до всичко, което виждат, особено в периода на прохождането.

Ето някои от най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание, когато искаме да обезопасим дома си за детето:

1. Контакти
Електрическите контакти са един от най-сериозните източници на опасност за детето ни. И по-лошото е, че повечето деца обожават да си играят точно с тях, насочвайки малките си пръстчета към тази забранена зона. Ето защо – не чакайте да видите дали и вашето дете има подобни интереси, а вземете мерки. На пазара се продават различни пластмасови тапи за контакт, които изобщо не са скъпи. Изберете вариант, който да не се изважда твърде лесно – например такъв с два улея, в които се поставя щепсела и тапата се отстранява чрез завъртане.

2. Остри ръбове
Острите ръбове също носят своя риск от сериозни наранявания  на малкото дете. Когато тозапочне да пълзи и в периода на прохождането, масите и шкафовете, които са с остри ръбове, се превръщат в огромна заплаха за него. Продават се гумени протектори, които можете да използвате. Така или иначе, детето ще продължава да се удря, но поне няма да е толкова болезнено.

3. Печки и котлони
Децата се залепят като магнит за готварската печка, а ние се чудим как да им обясним, че това изобщо не е играчка. По-модерните печки имат опция за заключване. Ако обаче не разполагате с такъв вариант, се опитайте да държите детето далеч от кухнята и не спирайте да му повтаряте, че този уред е опасен. Можете да поставите стол или друга мебел пред печката, ако малкият ви наследник настойчиво се опитва да се добере до нея.

4. Стълбище
Ако живеете в къща или мезонет, обезопасяването на стълбите е от съществено значение. За целта е добре да поставите решетка, която да е достатъчно стабилна и да не може да се отвори от детето с едно движение, на което дори малките ръчички са способни.

5. Кабелите
Гризането на кабелите е сред любимото занимание на малките дечица, особено в периода на никнене на зъбките. Дори и най-забавните шарени играчки понякога не са в състояние да отвлекат вниманието им от вкусния кабел. Ето защо, направете така, че децата да нямат достъп до тях, кабелите да са достатъчно добре скрити и да не се виждат.

6. Прозорците
Дори не бива да даваме за пример ужасните неща, които могат да се случат, ако первазът е нисък, а прозорецът – отворен. Макар и да не са много популярни у нас, съществуват ограничители за прозорци, които не позволяват пълното им отваряне. Могат да се използват и за балконските врати.

7. Кутията с лекарства
За децата всяко нещо, което прилича на бонбон не може да е нищо друго, освен бонбон. Последиците може да бъдат фатални, затова – погрижете се лекарствата да са прибрани добре и достатъчно високо.