Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките

температура стая бебе

При новородените има много грижи, които могат да бъдат предизвикателство, както за майките с първо дете, така и за майките с повече деца. От първия ден, в който детето е в новия си дом при най-обичаните от него хора – неговите родители, то трябва да свикне с всичко ново, което го заобикаля. Един от въпросите, които често вълнуват наскоро родилите майки, е този, свързан с температурата в стаята. Колко градуса трябва да е в помещението, в което спи новороденото? Каква да е влажността на въздуха, подходяща за бебе? Има ли риск да му е прекалено топло или прекалено студено? Ето някои отговори:

Температурата в стаята на новороденото

Според Д-р Павлина Димова, педиатър в МЦ СИАС, температурата в стаята обикновено трябва да бъде между 20 и 22 градуса. Тя много често е по-висока, поради страха на майките. Някои деца се чувстват добре при по-ниска температура, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако стаята е по-топла, но те не са много облечени. Температурата, която е добра за вашето бебе, ще бъде тази, при която то се чувства комфортно – крачетата му ще бъдат топли.

Ако детето е облечено – пипнете нослето му. Ако нослето е топло, означава, че детето се чувства добре, ако е студено, значи и на него му е студено. В случай, че носленцето му е горещо, премерете температурата му. Освен по топлината на крачетата и нослето, можете да разберете дали детето ви е се чувства добре с температурата стаята, ако спи спокойно и не е нервно, когато се събуди.

През лятото и през зимата

Много от децата са изключително неспокойни, когато е топло и естествено е майката да търси начини да охлади стаята. Хладината трябва да идва от естествени източници като отворени прозорци, обезопасени с мрежи срещу насекоми, може да се ползва и климатик, но в съседната стая. Хладината не трябва да бъде насочена пряко към детето.

Когато е много горещо, детето трябва да бъде леко облечено, да има открити, голи части, да няма шапка на главата, за да може да осъществява само терморегулация. Кожата е дихателен орган и тя трябва да бъде винаги чиста и добре овлажнена. Не трябва да се допускат топлинни обриви, които се появяват при много висока температура в стаята или когато детето е облечено в прекалено много дрехи. Не е необходимо тези обриви да се мажат, достатъчно е да се охлади стаята.

Някои деца са с много по-чувствителна кожа от други. Майките трябва да създават максимално омазняване в тази област и да не допускат зачервяване, особено около тестисите.

Кожата (гънките) трябва да е добре омазнена през зимата и овлажнена през лятото. При наличие на първи зачервявания е достатъчно използването на крем, съдържащ талк и цинк.

Влажността на въздуха в стаята на бебето

Въздухът не трябва да бъде сух, нито много влажен. Най-добре е относителната влажност да бъде между 30% и 60%. Имайте предвид, че регулирането на влажността е особено затруднено, ако в стаята има парно отопление. Затова, през нощта поставяйте влажни кърпи или подходящ съд с вода върху радиатора. Проветрявайте по-често стаята на бебето, като честотата и  продължителността трябва да са съобразени със сезона.