Ето какъв е идеалният начин да прегръщаме бебето според ново проучване

имунитет след раждането бебе

Търсейки рецептата за идеалната прегръдка за бебета, японски учени са установили, че те не трябва да бъдат притискани твърде силно и е най-добре да бъдат гушкани от родителите си, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сел“.


Авторите на изследването от университета „Тохо“ в Токио са анализирали успокояващия ефект върху бебета от родителски прегръдки с различен натиск. След това със сравнителна цел тестовете са били повторени с непознати.

Отчитайки сърцебиенето на децата и данните от сензори за налягане, поставени върху ръцете на възрастните, изследователите са могли да сравнят реакциите на бебетата, когато те са били просто държани, получили са прегръдка със среден натиск или са били притиснати твърде силно.

Според резултатите от изследването най-успокояващи за бебетата са се оказали прегръдките със среден натиск пред това просто да бъдат държани на ръце. Успокояващият ефект е намалял при силно притискане.

Продължителността на прегръдката е била ограничена до 20 секунди, тъй като изследователите са преценели, че настроението на бебето може да се промени при по-продължително гушкане от порядъка на минута или повече.

Очаквано за бебетата на възраст над 125 дни по-успокояващи са се оказали прегръдките на родителите, в сравнение с тези на непозната жена.
Заключението на учените е, че идеалната прегръдка е със среден натиск от родител.

Специалистите са установили също, че гушкането на децата им действа успокояващо и на родителите.

Източник: dariknews.bg