Подсичане на бебето

подсичане бебе

Сигурно няма майка, която да не е се сблъсквала поне веднъж с проблема подсичане. А за някои той е утежнил доста отглеждането на бебето. Новородените са с изключително чувствителна кожа и може много лесно да се разрани поради една или друга причина.

Подсичането е точно това – разраняване. Представлява възпаление на кожата, най-често по дупето и гениталиите на бебето. По-леката форма е с червени петънца и пъпчици, на които, ако не се обърне внимание, се усложняват като се появяват истински рани. Подсичането се причинява от няколко фактора и/или комбинацията помежду им – амоняка в урината, чувствителната бебешка кожа, изпражненията, триенето. При подсичане сменяйте пелените колкото можете по-често, като миете бебето само с вода, измивате хубаво остатъците от крем, урина и изпражнения и го оставяте да изсъхне добре голо на въздух. Не трийте възпалените места, защото така те се раздразват още повече. Преди слагането на пелената намажете кожата с подходящ крем, който ще я предпази от инфектиране.


От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна, но най-често подсичането се наблюдава на гънките на дупето, в следствие на замърсяването с урина и изпражнения, запарването на кожата от памперса и мазилата, които щедро слагаме на бебешкото дупе. Зачервяванията  и раничките са болезнени за бебето и често то става по-кисело и неспокойно от обичайното. Причините за появата на подсичането, както и лечението на това състояние, са индивидуални и това, което помага при едни деца, доста често влошава състоянието при други. Затова трябва да подхождате внимателно и да не превръщате нежното бебешко дупе в тестова зона на всякакви кремове, мазила, пудри и каквото още ви препоръчат по форуми, приятелки, познати и т.н. По този начин вредите на бебето, вредите и на нервите си, защото е възможно проблемът да се задълбочи и да се наложи лечение с медикаменти.

Най-чести причини за подсичането

Бебешката кожа е чувствителна, това е ясно на всички. Тя няма изградена защита като кожата на възрастните и има нужда от време, за да привикне да се справя с околните въздействия. Кожата в гънките и по дупето е по-нежна от тази на другите места. Дупето на бебето рядко остава непокрито, тъй като много майки свикнаха да ползват памперси и кожата на дупето няма възможност да „общува” с външната среда и да се адаптира.

От там идва и втората причина – кожата не може да диша. С памперс, а и дрешки върху него, кожата се задушава и претопля.

Амонякът в урината и изпражненията на бебето допълнително дразнят кожата. Когато то се движи, се получава и претъркване точно по гънките.

Някои бебета се изриват, защото не им понася дадена марка памперси, не попива добре урината или има в състава си съставки, които ги дразнят. Не са малко случаите и на подсичане заради мокрите кърпички, някои от които съдържат съставки, дразнещи нежната бебешка кожа (силни изкуствени аромати, химически съставки).

Всеки един от тези фактори е достатъчно агресивен, за да причини възпаление на кожата и тя  да пламне в червено.

На  пазара се предлагат повече от достатъчно козметични продукти специално за този проблем. Разработени са серии кремчета, олио, пудра и каква ли още не бебешка козметика, предназначена за подсичане. Доколко са добри и помагат всяка майка може да прецени за себе си. Някои майки, в желанието си подсичането да изчезне по-бързо, ползват крем след крем, без да се замислят, че той може допълнително да задуши кожата или прекалено да я омазни и така вместо да помогне, да попречи на оздравяването й.

Практика е при всяка смяна на памперсите да се маже дупето с крем, който да защитава кожата от урината. Но този крем не позволява на кожата да диша. Реално между дупето на бебето и околния въздух постоянно има някаква преграда – или памперс, или крем, или пудра, или дрехи. Това изнежва кожата и тя не може да се грижи сама за себе си. Добро решение е да ползвате крем, само когато дупето има някакъв проблем и нека той да не е мазен и ароматен и да не съдържа парабени и др. вредни съставки. За предпочитане е да заложите на био козметика, особено за чувствителната бебешка кожа. Добре е да съдържа цинк, който успокоява кожата. Кремът трябва да се измива добре при всяка смяна на памперса, за да не остава върху кожата.

 При подсечено дупе:

  • не бързайте да се обръщате към бурканчетата и тубичките;
  • мийте дупето след всяка смяна на памперса само с вода или най-добре със запарка от смрадлика или лайка;
  • не използвайте сапун, дори и бебешки, той дразни кожата;
  • не използвайте мокри кърпички;
  • подсушавайте кожата и я оставяйте за 10-15 минути да диша без памперс и без дрешки няколко пъти на ден;
  • температурата на въздуха не трябва да е много висока, защото това изсушава кожата;

При по-тежко подсичане, ако проблемът е сериозен и посочените по-горе мерки не помогнат:

  • намазване с преварен зехтин с накиснат невен вътре – продават се и специални билкови естествени мазила с невен;
  • посипването с хума вместо с пудра също ще облекчи положението;
  • отварата от лайка действа успокояващо на подобни проблеми и е безвредна;
  • ако по дупето има пъпчици с бели връхчета можете да ги мажете със сребърна вода;

Ако състоянието на бебешката кожа се влошава, непременно посетете специалист. Тъй като в подобни случаи педиатрите изписва кремове, съдържащи кортикостероди, в никакъв случай не бързайте да мажете бебето с тях. Кортикостероидите ще скрият обрива и ще премахнат раздразнението само временно, а причината ще остане и обривът ще се появи пак. Честото мазане с кортикостероиди може да доведе до тежки заболявания с необратими усложнения.

Автор: Нели Василева-Стефанова,
детски психолог и специалист по ранно детско развитие.  info@babysling-bg.com

Вижте още:

Кожни проблеми при бебето: напукана и белеща се кожа

Какво ни казва бебето със своя плач?

Кърмене на бебето – какво трябва да знаем?