Как се променя косата по време на бременност

бременност грижа за косата1

Бременността е период на вълнения и трепетни моменти. В очакване сте на първата среща с вашето дете, но определено ще има и други поводи за радост през тези 9 месеца – пригответе се за красива, гъста и блестяща коса.
Лекарите потвърждават – косата ви ще бъде в най-добрата си форма, затова се наслаждавайте пълноценно.

Промени

Растежът на косата има три фази: активен, преход и накрая следва косопадът. По време на бременност, допълнителните хормони, които преминават през тялото ви, променят този цикъл. Освен това, всички витамини, които си набавяте, също оказват голямо влияние върху прическата. Поради тази причина при повечето бременни жени не се наблюдава фазата “косопад”, косата расте и остава на мястото си. Затова тя изглежда, по-плътна и обемна от всеки друг период в живота ви.

Някои проучвания показват, че кичурите видимо се сгъстяват – диаметърът на всеки косъм действително се увеличава. Също така е възможно да се наблюдава промяна в текстурата на косата и понякога тя е по-къдрава от обикновено.

Връщане към реалността 

За съжаление, след раждането, хормоните се връщат в нормалните си нива и косата се променя осезателно. Три до шест месеца, след раждането, ще наблюдавате голямо количество загуба на коса. Този процес е почти неизбежен – възможно е косопадът да бъде лек, но често той е над умерените стойности. Все пак, можете да подпомогнете по-бързото му преодоляване с шампоани против косопад и да си спестите неприятното чувство от този етап. След това разбира се, косата започва да расте нормално и следва стриктно познатите фази.

Грижа за косата

Обикновено не е необходимо да правите промени в козметиката, която сте използвали до момента. Случва се, някои жени да изпитват дискомфорт от аромати. Ако миризмата на шампоана или балсама, които сте използвали до момента ви пречи, винаги можете да преминете към продукти без съдържание на ароматизанти и парфюми.

Добре е обаче да обърнете внимание, ако употребявате средства против пърхот. Противогъбичните продукти обикновено не представляват проблем, но понякога лекарите изписват и такива, които съдържат кортизон – затова се посъветвайте с наблюдаващия ви дерматолог и се доверете на преценката му, ако трябва да преминете на по-леко лечение по време на бременността си.

Comments are closed.