Омега-3 през бременността – да или не?

омега 3 мастни киселини

Приемането на определени мастни киселини Омега-3 по време на бременността може да намали риска от развитие на астма при детето, показва ново проучване на учени от Дания.


Според проучването жените, които приемат по 2,4 грама дълговерижни мастни киселини Омега-3 по време на третото тримесечие от бременността, намаляват риска техните деца да страдат от астма с до 31%.

Дълговерижните киселини Омеа-3 се съдържат в студеноводните риби и помагат за регулирането на имунната система при човека, пише научното издание „Сайънс дейли“, цитирано от БГНЕС.

„От дълго време подозирахме, че има връзка между противовъзпалителните свойства на дълговерижните Омега-3 мазнини, начинът, по който се приема Омега-3 в хранителния режим на хората от Западния свят и увеличаващите се стойности на астма при малки деца“, заяви проф. Ханс Бисгаард от Университетската болница в Копенхаген.

Проучването използва съвременни аналитични техники, разработени от Университета във Ватерло, за да се измерват нивата на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които влизат в състава на дълговерижните Омега-3 мастни киселини.

В рамките на изследването е станало ясно, че жените, които имат ниски кръвни нива на тези две киселини имат най-голяма полза от добавките Омега-3. При тях допълнителният прием намалява риска от развитие на астма при децата с 54%.

В изследването са използвани кръвни проби от 695 жени от Дания в 24-та седмица от бременността и седмица след раждането. След това учените наблюдават развитието на детето на доброволките до петата му година, когато е и времето, в което симптомите на астмата могат ясно да бъдат определени.