Не пропускайте моментите с децата си, те няма да се повторят

майка дъщеря

Работата ще почака,
докато покажеш на детето си дъгата,но дъгата няма да почака да си свършиш работата…Патриша Клафърд

Бързах. Профучах през трапезарията, облечена в най-хубавия си костюм, съсредоточена върху приготовленията за вечерната бизнес среща. Четиригодишната ми дъщеричка, танцуваше под звуците на любимата си мелодия от „Уестсайдска история“. Бързах много, на път бях да закъснея. Но въпреки това вътре в мен се обади едно гласче: „Спри!“.И аз спрях. Погледнах я. Протегнах ръка, хванах ръчичката й и я завъртях.

Седемгодишната ми дъщеря също влезе в орбитата ни, хванах и нея. Трите се понесохме с щуро въртене из трапезарията и хола. Заливахме се от смях. Въртяхме се като пумпали. Дали през прозорците съседите не ни виждаха, колко сме откачени? Не ме интересуваше. Песента завърши с няколко драматични такта и сложи край на нашия танц.

Потупах децата по дупетата и ги изпратих да се къпят. Те се запътиха нагоре по стълбите, като едва си поемаха дъх, а от кикотенето им стените на къщата ехтяха. Аз се върнах към работата си.

Наведох се да прибера нужните книжа в куфарчето си, когато чух малката да казва на кака си:

– Нали мама е най-добричката на света? Замръзнах на мястото си. От много бързане, за малко щях да пропусна този миг. Мислите ми се върнаха към наградите и дипломите, окачени в кабинета ми. Никоя награда, никое постижение не може да се сравни с това:

„Нали мама е най-добричката на света?“Дъщеря ми го каза, когато беше на четири. Не ми се вярва да го каже на четиринайсет. Но на четиресет, когато се наведе над дървения сандък, за да се сбогува с тленната обвивка на моята душа, иска ми се да каже тогава:  „Нали мама е най-добричката на света?“Тези думи не се вписват в служебната ми биография. Но искам да бъдат гравирани върху надгробния ми камък…

Автор – Джина Барет Шлейзингър , Из „Пилешка супа за женската душа“

Вижте още:

Когато мислеше, че не те гледам…

7 обиди, които децата трудно прощават на родителите си

Научете децата си на тези 12 неща

4 училищни истории, доказващи уникалната детска логика