Можем ли да спортуваме по време на бременност?

Ще ни навреди ли активният спорт по време на бременност? Противопоказно ли е физическото натоварване за бъдещи майки? Трябва ли задължително да се откажем напълно от спорта, когато очакваме бебе, или можем да продължим да спортуваме, но не толкова интензивно? И кои спортове са препоръчителни през деветте месеца на бременността и кои трябва да се избягват?

Ето как отговаря на тези въпроси в книгата си „Аз съм бременна. Всичко за бъдещата майка“ Мари-Клод Дьолае – преподавател в Университета Пиер и Мария Кюри в Париж, специалист в областта на генетиката и клетъчната биология и автор на много научни публикации и книги, посветени на жените, бременността и майчинството:


Да, можете да спортувате, ако става дума за спорт, към който сте привикнали, но при условие, че тренирате умерено и че ще престанете в деня, когато ви натежи.

Но какви спортове са подходящи по време на бременност?

Ходенето например е отлично упражнение за тонус и поддържане на добра физическа форма. Няма голямо мускулно натоварване. Ако ходите из планините, не се качвайте по-високо от 1000-1200 метра надморска височина, защото кислородът се разрежда и се диша трудно. А не забравяйте, че вашето бебе е голям любител на кислорода.

Плуването е идеалният спорт за бременната жена. Водата ви носи и се чувствате по-лека. Във водата можете да правите упражнения за мускулатурата, които ще ви бъде трудно да правите навън. Това обяснява защо подготовката за раждане все по-често започва да се прави в басейн. Естествено, няма да се гмуркате.

Можете да правите и гимнастика и йога за бременни. Избягвайте аеробиката и прекалено натоварващите упражнения, дори ако сте свикнали. За предпочитане са леките упражнения, които правят връзките по-гъвкави и действат добре на мускулите. За да се подготвите за раждане, е много хубаво да правите упражнения за разтягане. Йога за бременни е доста подходяща и действа добре, както на физическия тонус, така и на емоционалното състояние.

В началото на бременността можете по малко да карате колело, тъй като е добре за сърцето и тонуса. Когато започнете да се чувствате по-тромава и непохватна, прекратете – има опасност от падане.

Не практикувайте спортове, при които има опасност от падане, от тръскане, защото е лошо за матката, или при които трябва да се тича, тъй като предизвикват задъхване. Поради тези причини избягвайте колективните спортове, джудото, пързалянето с кънки, язденето и карането на ски, катеренето и водните ски и всичко, което ви съветва здравият разум.

Важни съвети относно спорта по време на бременност:

  • Пийте достатъчно вода, за да сте хидратирани
  • Не лягайте по гръб след първия триместър – Тази поза притиска главната вена (вена кава),
  • Не забравяйте загрявката – тя е важна винаги, но има особено значение при спорта по време на бременност
  • Ставайте бавно от пода
  • Винаги се съобразявайте със сигналите, които тялото ви ви подава – ако дори и най-малкото физическо натоварване предизвиква умора или болка, прекратете заниманията си
  • Не правете нищо противопоказно – ако имате тежка бременност, спортът може да почака и е добре да се консултирате с лекар

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Умора, тежест и световъртеж по време на бременността

Колко килограма е нормално да качи бременната жена?

Физически упражнения след раждането – кога и как да започнем

Как да отслабнем безопасно след раждането