Какъв дневен и хранителен режим имат децата в детската градина?

детска градина дневен режим

Better Writer Ad

Всеки ден в детската градина е различен, но все пак има някои основни моменти, към които се придържа дневният режим на децата.

Малчуганите например се приемат сутрин от 7:00 до 8.30 часа, закуската е около 8:30 – 9:00 часа, след което се провеждат образователни занятия, които в детската градина се наричат педагогически ситуации. Следват игри, развлечения и излизане на двора до 11:30 часа. Подготовката за обяд и обядът са между 12:30 и 13:00 часа. Следобедният сън и закуската са до 16:00 часа. След това има допълнителни педагогически дейности по интереси и по желание на родителите, накрая отново игри и изпращане.

Родителите могат да допринесат за пълноценния дневен режим на детето си с включването на ежедневни разходки, подходяща физическа активност и системно провеждани процедури за закаляване по времето, когато са заедно. Всичко това води до укрепване на детския организъм и детето по-лесно се справя както с болестите, така и с усвояването на нови умения и навици, които ще му помогнат по-лесно да се адаптира към детската градина.

 

Режимът в детската градина по часове е приблизително следният:

07:30-08:30 часа – Прием на децата и утринна гимнастика

08:30-09:00 часа – Закуска

09:00-12:00 часа – Педагогически ситуации, дейности по интереси, игри

12:00-12:30 часа – Обяд

12:30-13:00 часа – Тоалет и подготовка за сън

13:00-15:00 часа – Следобеден сън

15:00-15:30 часа – Тоалет и преобличане след сън

15:30-16:00 часа – Следобедна закуска

16:00-17:00 часа – Педагогически ситуации, дейности по интереси

17:30-19:00 часа – Занимания по избор и изпращане

 

Хранителният режим в детската градина и някои съвети към родителите:

В детската градина се спазват нормативната уредба и изискванията за рационално хранене на Министерството на здравеопазването. Храната обикновено се приготвя на място в детската градина и децата се хранят по 4 пъти на ден. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци е задължителна. Освен закуската, обяда и следобедната закуска, пред обяд обикновено на децата се дава и подкрепителна закуска – плод.

Родителите имат пълното право да се запознаят с менюто за седмицата (или за деня) – то трябва да се поставя на видно място, достъпно за тях.

Ако имате въпроси, свързани с храненето на децата в детската градина, обръщайте се към учителите или директора. Не забравяйте, че вие като родители сте основните авторитети за вашето дете и сте отговорни за това то да се храни здравословно и пълноценно. Говорете с него и с учителите и помощник-възпитателите за това какво яде в градината, има ли неща, които харесва или не харесва, опитвайте се да му осигурите здравословно меню и вкъщи.

И нещо много важно – всяко семейство има свои предпочитания за хранене, но по възможност се опитайте максимално да приближите менюто у дома към това в детската градина, поне в периода на адаптация. Това ще помогне на детето да свикне по-лесно с ходенето на градина. Защото, ако например хлапето е свикнало вкъщи на обяд да яде само едно ястие, то нищо чудно, че в детската градина ще откаже някое от първото, второто или третото. Имайте предвид, че често храненето е една от основните причини, поради която мъникът не иска да ходи на градина.

Във връзка с храненето на детето в детската градина, като родители непременно трябва да уведомите педагозите и медицинската сестра дали то не е алергично към някои храни или ако трябва да спазва по-специален хранителен режим. Разумно е и другите родители да знаят, ако в групата има деца с алергии към определени храни, за да не носят неподходящи почерпки по различни поводи.

Ако има храни, които детето не консумира, също трябва да съобщите на персонала и да ги помолите то да не бъде насилвано да изяде нещо, което принципно не яде.

Планирайте храненето на малчугана след детската градина. Децата изпитват силно чувство на глад около 17-18 ч. и са готови да ядат каквото и да е, ако не им бъде предложена  здравословна храна. Ето защо вместо вафли, чипсове или близалки, добре е да имате под ръка плодове или ядки, които да предложите на детето докато се прибирате към вкъщи и там вечеряйте с пълноценна храна.

По отношение на водата – поинтересувайте се как в детската градина, която посещава вашият малчуган, на децата се осигурява достатъчно количество вода за деня. Съобразете се с правилата на детското заведение и осигурете индивидуална бутилка или чаша за вашето дете. Също така, непременно го подсещайте да не стои жадно и да се обърне към госпожата винаги, когато му се пие вода.

 

Статията е базирана на информация от Наръчника „Добре дошли в детската градина, родители!“, съставен и издаден от Асоциация Родители

Вижте още:

Как да помогнем на детето да се адаптира в детската градина?

Ползата от детската градина – история от практиката

Детските градини по света

7 неща, които да направим, преди да пуснем детето на детска градина или ясла