7 неща, които да направим, преди да пуснем детето на детска градина или ясла

ясла детска градина

Тръгването на ясла или детска градина обикновено е свързано с много емоции както за детето, така и за родителите. Едно малко детенце, което досега не се е делило от своята майка, може да изпитва трудности при адаптацията с новата среда, а за самите родители преходът също е нелек и свързан със страхове, неизвестност, промяна в дневния режим. Ето някои основни неща, които е добре да имаме предвид, когато решим да пуснем за първи път своя син или дъщеря на детска градина или ясла:

1. Подгответе детето и му създайте позитивна нагласа за детската градина

За да се случи преходът към детска градина или ясла възможно най-безпроблемно и детето да го приеме по-лесно, започнете да го подготвяте психически седмици преди това. Говорете му за градината като за място, на което ще се случват чудесни забавления, ще има много деца, игри и веселба. Разказвайте му истории от своето детство, от това на по-голямото братче или сестриче. Колкото по-позитивна представа има детето за градината, учителите и останалите деца, толкова по-голям шанс има да се адаптира бързо.

2. Погрижете се за имунната му система

Ако искате детето да боледува по-малко, не чакайте боледуването да започне, за да се погрижите за неговия имунитет. Обикновено тръгването на детска градина започва през септември, ето защо е добре поне 2-3 седмици преди (а и след това) това да заложите на здравословна храна, прием на естествени имуностимуланти и повече прясно изцедени сокове. За препоръчване са пчелният клей под формата на тинктура, коластрата, сребърната вода, както и редовното поддържане на носната лигавица влажна с помощта на физиологичен разтвор или спрей с морска сол.

3. Купете практични и удобни дрешки и пантофи

Децата, особено ако са все още на 2-3 години, изпитват затруднения да се обличат и обуват сами. Помислете колко трудно би било за персонала в детската градина, ако трябва да облече и обуе 20-30 деца, чиито дрехи са с копчета, ципове и катарами. Ето защо е добре дрехите на децата да са практични и удобни – анцузи, памучни блузи, пантофи с велкро. Не е от толкова голямо значение дрешките да са модерни, а да са удобни, както за самото дете, така и за хората, които ще се грижат за него.

4. Разпитайте какви са необходимите изследвания

Обикновено изследванията за детска градина са стандартни, но все пак разпитайте директорката на конкретното заведение какви са те. Вероятно ще ви посикат бележка за контакт и личен амбулаторен картон, изследване за чревни паразити, имунизационен паспорт и т.н. Има разлика в изискваните документи за ясла и за детска градина, така че директорката на детското заведение ще може да ви каже какво точно е необходимо да донесете.

5. Запознайте се с учителката

Добре е да се срещнете с учителката на своето дете, още преди то да започне да посещава детското заведение – да разберете какви са порядките, какви са изискванията и какво е добре да има в багажа на детето сутрин.

6. Помислете за отпуск, поне в началото

Това е особено важно, ако детето тръгва на ясла. Много родители с изненада научават, че се очаква от тях да взимат детето си на обяд и това може да продължи седмица, две, дори месец, докато детето свикне с тази нова ситуация и се адаптира. Това означава, че предварително трябва да сте помислили за отпуск или работа на половин работен ден, ако няма кой да ви отменя в това начинание. Друг съществен проблем е, че децата започват да боледуват почти веднага, след като стартират посещение на ясла или детска градина. Разбира се, има изключения, но те са много рядко. Причината се крие във все още незрелия детски имунитет и в това, че малчуганите досега не са попадали в такава колективна среда.

7. Рисунка, цвете, дребен жест – занесете нещо на учителката в първия ден на детска градина

Не подценявайте вниманието към детската учителка – тя все пак е човекът, който ще се грижи за вашето дете и то не за ден-два. Нека детето само да направи нещо за нея – да й нарисува рисунка, да й подари цвете или да подготви нещо, по начина, по който го прави за мама, татко или баба.

 

Вижте още:

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

Детската градина в края на 80-те (ВИДЕО)

Детската градина и отделянето от родителя

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник