Уникална детска градина от дърво и стъкло

уникална детска градина от стъкло3

Град Guastalla в Северна Италия  сериозно пострада от земетресението през май 2012г. На мястото на две унищожени от бедствието училища е построена детска градина, променящи напълно конвенционалната идея за съвременна „детска” архитектура. Застроената площ от 1400 кв. м е проектирана за 120 деца на възраст от 0 до 3 години. Тя съвсем не съответства на обичайния вид на детска градина: никакви ярки цветове, анимационни герои или други развлечения. Архитектурата за най-малките може да бъде напълно сериозна, при това информативна и нескучна – убедени са от Mario Cucinella Architects.


уникална детска градина от стъкло2Основата на сградата е от дървени ребра. Променящите се размери на „слотове“ в тези плоскости образуват динамично вътрешно пространство да определят строга, обмислена последователност от обучение, игри и комуникационни зони. Пространството между конструктивните ребра е покрито със стъклените панели, осигуряващи тясно взаимодействие с околната среда. Да не говорим за факта, че на някои места, например на входа, пространството е оставено отворено и дърветата растат буквално през конструкцията и почти напълно  е изтрита нестабилната граница между околната среда и интериора. На практика в декорите няма цветни акценти, които бързо са компенсирани от самите деца, облечени в пъстри и ярки цветове. Но въпреки всичко, казано по-горе, голямото количество дърво в различни  по форма плоскости, живите дървета и други акценти помагат на децата не толкова да се забавляват, а да се докоснат до света около тях.

уникална детска градина от стъкло5Техният свят трябва да е удобен, екологично чист и напълно безопасен, затова количеството на оборудване е сведено до минимум: приложена е естествена вентилация и компетентно е задействана топлинна енергия на Земята и Слънцето. Освен това е усъвършенствана система за събиране на дъждовна вода, която се  използва за тоалетни, почистване и поливане,  а това намалява разхода за вода два пъти. Монтираните на покривите соларни панели осигуряват до 40% от необходимата електроенергия. Така сградата е в пълно съответствие с принципите на устойчивото строителство.

уникална детска градина от стъкло1

уникална детска градина от стъкло4

Вижте още:

Училище на бъдещето отвори врати във Финландия

От къде идват изразите „Детска ясла“ и „Детска градина“?

Уникален проект – детски град на професиите в Москва

Детско столче на бъдещето представиха от Волво