Диетолози посочиха коя е идеалната закуска за децата

деца идеална закуска

Better Writer Ad

При първия прием на храна за деня ударението трябва да се постави върху бълтъчините (яйца, например). Те са засищащи и позволяват на детето по-дълго време да не изпитва чувство на глад в сравнение с бисквитите или овесената каша. Така по време на обяда детето ще употреби по-малко калории.

Това е особено актуално за деца, склонни към натрупване на килограми, подчертава Таня Крал из Колежа за медицински сестри към университета на Пенсилвания, цитирана от utroruse.bg. Според нея, положителният ефект от закуската, богата на белтъчини, се запазва само до пладне.

Това е показало наблюдение върху грипа деца на възраст 8-10 години. Те се хранили с три вида закуски, всяка от които по 350 калории (яйца, овесена каша и мюсли). След това децата си играели чак до обяд. Експериментът се провеждал два пъти седмично в продължение на три седмици. Децата задължително трябвало да си изядат закуската, а на обяд сами избирали храната си. 

Така било установено, че ако детето е яло за закуска омлет, филийка пълнозърнест хляб, праскова и мляко с 1 процент масленост, на обяд то употребявало със 70 калории по-малко. Това е еквивалентно на 1 шоколадова бисквита. Ако се вземе под внимание, че необходимите калории на ден за дете със средно ниво на физическа активност са 1800, то 70 калории са около 4% от дневната му потребност.