10 книжки, с които децата ще заобичат четенето

Как да създадем у детето интерес към четенето? Истината е, че е от огромно значение кои ще са първите книжки, които то ще вземе в ръце и това дали те ще привлекат вниманието му от самото начало. В същото време – не всичко, което за нас, днешните възрастни, е било интересно, има същия ефект върху днешното поколение. Ето и нашият списък със заглавия, които включват както класика от миналото, така и някои по-съвременни книжки, които може и да не притежават същата художествена стойност, но пък биха помогнали на вашия син или дъщеря да придобият траен интерес към четенето:

1. „Приключенията на Лукчо“

В този приказен роман на Джани Родари са разказани приключенията на малкия, но храбър Лукчо, който се опълчва срещу тиранията на алчните владетели принц Лимон, барон Портокал, дук Мандарин, както във всяка приказка, доброто и справедливостта накрая побеждават. Книжката е лека за четене и е подходяща за начинаещи читатели.

2. „Дневникът на един Дръндьо“

Това е едно изключително популярно съвременно заглавие, което е представено под формата на дневник с илюстрации, чрез които момче на име Грег разказва за своите преживявания и житейски неволи. Повечето деца (особено момчетата) бързо стават фенове на книгата и я четат на един дъх. В момента на пазара има цели 15 книги от поредицата, а вероятно ще се публикуват и още.

3. „Тими Провала“

„Тими Провала“ доста прилича по стилистика и оформление на „Дневникът на един Дръндьо“, така че – ако детето ви е харесало едното заглавие, вероятно ще му допадни и другото.  В първата книга от поредицата Тими е в ролята на детектив и се забърква в куп бели и приключения, заедно със своя приятел и партньор Тотал – полярната мечка.

4. „Карлсон, който живее на покрива“

Тази книга на Астрид Линдгрен ще срещне вашия малчуган с Карлсон – един „скрасив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си“. Той живее в къщичка на покрива, скътана зад голям комин. При това умее да лети и то не със самолет, а със собствена перка на гърба. Ако детето ви хареса първата книга от поредицата, може да продължи със следващите две – „Карлсон от покрива отново лети“ и „Ето го пак Карлсон от покрива“.  

5. „Пипи Дългото Чорапче“

Още едно заглавие от Астрид Линдгрен, което едва ли има нужда от представяне, защото няколко поколения деца са израснали с тази книга. Поредицата отново съдържа три романа, всеки от които е посветен на невероятната червенокоса Пипи: „Пипи Дългото чорапче“, „Пипи се качва на кораба“  и „Пипи в южните морета“.

6. „Бабата бандит“

Това е един съвременен детски роман, който, освен изключително забавен за децата, е и чудесен начин да се превърнат в истински почитатели на четенето. В безумно смешния си бестселър номер 1, Дейвид Уолямс разказва история за възрастта, приключения, откраднати бижута и плуване в Темза.

7. „Бирлибан“

Малкият палавник Бирлибан прави само бели и се отнася зле с играчките си. Една нощ, заедно със зайчето си Янечек, започва да търси откъснатото му ушенце. Не го откриват нито вкъщи, нито в градината, след което и двамата поемат към Кукленград. Пътят дотам обаче се оказва пълен с изненади и опасни приключения.

8. „Матилда“

Прословутият Роалд Дал е автор на тази популярна детска книга, в която се разказва за мило момиченце с необикновени способности на име Матилда, чиито родители я смятат за нетърпима. Тя очаква в училище да е различно, само че там се изправя пред госпожица Трънчбъл – ужасната директорка, която изпитва ненавист към децата. Когато Трънчбъл я напада, Матилда неочаквано открива у себе си забележителна сила, с която да отвърне на удара.

9. „Мечо Пух“

Любим герой от книгата на А. А. Милн, която всяко дете (е, почти всяко) ще обикне. Плюшените играчки на Кристофър Робин оживяват в приказките, които баща му разказва всяка вечер пред камината. Приключенията на Мечо Пух, Прасчо, Йори, Тигъра, Кенга, Заю и Бухала са весели и забавни, понякога малко страшни, но и мъдри и поучителни.

10. „Тошко Африкански“

„Тошко Африкански“ е най-прочутата маймунка в българската литература за деца. Тошко е пакостлив, шумен и крадлив, а приключенията му са весели и забавни. Героят на Ангел Каралийчев бързо се превръща в любимец на малчуганите, а книжката е лесна за четене и е чудесен подарък за първо четиво на вашия син или дъщеря.

Автор: Ася Георгиева, Roditel.bg