Игри за деца, развиващи мисленето, речта и уменията за писане, четене и смятане

Ето какво препоръчват Ребека Паласиос, педагог с над 30-годишен опит и специалист по ранно детско образование, и Скот Ким, дизайнер на игри и автор на ребуси. Те показват как да подготвим децата си по четене, писане и смятане с  подходящи за възрастта и образователното им ниво игри.

2-3 години – игри за деца за подреждане и сортиране на предмети

В тази възраст е подходящо да предизвикаме детето да отделя от множеството и групира предмети според някакъв признак – цвят, форма, размер, материал… Не е нужно това непременно да са играчки – можете да използвате и вещи от домакинството. Дайте ясни инструкции какви предмети да търси детето и го оставете да открие тези, които отговарят на условието. Можете и да обърнете играта – отделете, например, всичко червено, или всички квадратни неща, а след това накарайте детето да познае какво е общото между тях.

Следващата стъпка е подреждането в определена форма – едно върху друго, за да построим висока кула или пирамида, в кръг, или по големина например.


3-4 години – игри за деца за натрупване на речников запас

В този период активният речник на децата се обогатява и разширява, но за да научават нови думи, те трябва да бъдат стимулирани с нови неща и непознати ситуации. Подходяща игра например е „Виждам, виждам“ – избирате си един предмет, който се вижда ясно в стаята, където сте, и казвате „Виждам, виждам нещо с буквата П“. Целта на детето е да познае намисления от вас предмет. Ако си избирате предмети, чиито наименования детето не знае добре, ще му помогнете да обогати речника си.

Можете да включите и умения по смятане, като броите различните неща, и кажете например „Виждам, виждам пет предмета…“ Разнообразете играта, като се редувате и си смените ролите.


4-5 години – музикални игри за деца с редуване

Това е моментът, когато игрите заприличват повече на игри в истинския смисъл на думата. Децата развиват интерес към игри с редуване. Това е и възрастта, в която могат да се въведат основни музикални елементи като ритъм и пеене – първото изисква броене, а второто е свързано с научаването и произнасянето на нови и сложни думи.

Интересна идея е да измислите кратък и прост ритъм, който да покажете с пляскане с ръце, и да предизвикате детето да го повтори. Можете да усложнявате мотива в зависимост от прогреса на детето.

Подходяща за повече деца игра е „Музикален стол“, в която столовете винаги са с един по-малко от участниците. Под звуците на музика децата обикалят около подредените в кръг столове, а спре ли да свири, те бързичко трябва да намерят къде да седнат. Добра идея е децата да се редуват в пускането на музиката.

5-6 години – игри за деца за четене, писане и смятане

С приближаването на училищната възраст започваме активно да мислим за букви и цифри. За щастие има много удобни случаи, в които да практикуваме тяхното писане и изговаряне. Пробвайте например следната игра: дайте на детето карта, на която е написана някоя буква, и го предизвикайте да се огледа в стаята и да назове колкото се може повече предмети, които започват с тази буква. Подобна е и играта „Верижка“, в която започвате от една дума и трябва да промените една буква в нея, за да получите друга дума, например коса – кора – гора и т.н. Най-добре е всички тези думи да бъдат записвани и четени – от вас или от детето.


Настолните игри за деца

като например „Не се сърди, човече“, са подходящи за упражняване на броенето. По думите на Скот Ким, хвърлянето на зар и местенето на пионката по дъската е отличен начин да задействаме математическото мислене.

Освен умствените способности обаче, според нас е необходимо и намиране начини за забавно, най-добре игрово стимулиране на поведенческа и психологическа стабилност.

Източник: pedagogika.bg

Вижте още:

6 идеи за игри и занимания за деца на 2 и 3-годишна възраст

Да научим децата на математика чрез… игри

10 логически задачи за малки умници и техните родители

Игри, стимулиращи речта и мисленето при децата