8 игри, развиващи емоционалната интелигентност при малките деца

игри деца емоционална интелигентност

В нормални обстоятелства ние, родителите, сме твърде уморени и заети да играем с децата си. Но всъщност физическата игра е най-добрият начин да се сближим с тях и да помогнем на мъниците да обработят чувствата си.
Защо е така?

Децата използват игрите, за да преодолеят емоционалните си проблеми и да могат да възстановят вътрешното си равновесие. Те разиграват ситуации, в които са майки или татковци, лекари или продавачи, полицаи или пожарникари.  Във въображението си те са в ролята на възрастния, знаещия и силния. Това е главната им противоотрова за преживяванията им през деня, когато са по-малките, зависимите, често без право на глас.

Боричкането пък стимулира отделянето на ендорфин и окситоцин, хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, така че физическите игри правят децата щастливи и им помагат да се сближават. Ето защо това е един от най-добрите начини да укрепим взаимоотношенията си с детето си. Няма нужда тези игри да продължават дълго – може да са в рамките и на две минути. Но те ще бъдат полезни и ободряващи и за родителите, защото напрежението и раздразнението, които носим с нас, ни уморяват. Когато играем, подобно на децата си, и ние се разтоварваме от хормоните на стреса, което ни доставя още малко енергия.

Кои игри помагат на нашите деца да изразят чувствата си и да развият емоционалната си интелигентност?

Ето някои примери и идеи, които д-р Лора Маркам, клиничен психолог и автор на книги за родители, описва в книгата си „Спокойни родители – щастливи деца“:

1. Бой с възглавници

Всички деца трябва да имат безопасна възможност да изразят своя гняв към родителите си. Вие, разбира се, ще трябва да оставите детето да се опита да ви събори и да ви победи, докато не ви помоли да се постараете повече.

2. Игра на гоненица

Малките деца, особено между 3 и 5 години, имат нужда да избягат от нас, но да знаят, че винаги ще си ги намерим и ще сме до тях. Много по-добре ще бъде да направят това под формата на добре познатата игра. Преследвайте детето си, хванете го и пак го пуснете да избяга. Или се опитайте да го хванете и се престорете, че се препъвате. Това може да се разглежда, както като игра за надмощие, така и за раздяла.

3. Гоненица с тромаво чудовище

Този вариант на гоненица добавя елементи на страх и превъзходство и работи при деца от всички възрасти. Перчете се, стъпвайте важно и с ръмжащ глас кажете на детето как ще го хванете, но бъдете толкова страшни, колкото да провокирате смях, докато се спъвате и залитате и го оставяйте да ви надхитри или да ви надвие. Хлапетата прекарват повечето време с чувството, че са по-малки и безсилни, затова се нуждаят от възможност да се почувстват по-силни, по-бързи и по-умни от нас – това може да стане в тази игра.

4. Игра за раздяла

Малчуганите по целия свят играят игри за раздяла, защото страхът да загубят родителите си е много голям при всички тях. Кажете на детето си: „Да поиграем на „Довиждане“. Аз ще изляза през вратата. Ако ти липсвам, извикай най-смешната дума, за която се сетиш, и аз ще се върна.“ Влезте в някой гардероб или в банята, но не оставяйте възможност на детето да усети липсата ви. Преди да излезете напълно през вратата, изскочете иззад нея и извикайте: „Носорог!“ Или някоя друга дума, която би разсмяла детето ви. Прегърнете го и го целунете, а после кажете: „Толкова много ми липсваше, че не успях да изляза… Да опитаме отново!“ Преувеличете собствения си страх от раздялата, за да накарате детето си да се разсмее и постепенно увеличавайте времето, в което сте извън полезрението му. Накрая можете да преминете в следващата категория – играта на криеница.

5. Играта „Имам нужда от теб“

За справяне със страха от раздялата, когато детето ви става прилепчиво или когато имате бебе и хлапето се чуди дали все още го обичате, вкопчете се в него като преувеличавате и се правите на смешни: „Знам, че искаш да те оставя на мира, за да отидеш да си играеш, но имам нужда да те прегърна. Искам да сме заедно с теб сега, моля те остани с мен.“ Не пускайте ръката му или се дръжте за дрехата му. На него ще му хареса усещането, че то решава дали да ви остави, а не е в ролята на изоставения. Ако се държите достатъчно смешно, то ще се разсмее и ще се освободи от част от напрежението около разделите с вас. Ако детето категорично ви отблъсква, може да кажете: „Всичко е наред. Знам, че ще се върнеш. Винаги се връщаме един към друг.

6. Игра за деца, които имат някакви страхове

Оставете детето да ви изплаши и се направете на ужасени. То ще се засмее на плашливостта ви, освобождавайки се от безпокойството, причинено от собствените му страхове. Всяка игра, която помага на малчуганите да танцуват физически със страховете си, им дава възможност да се освободят чрез смях от насъбрания страх и това ги прави по-смели в реалния живот.

7. Игра за лидерство и мотивация

Всички деца се нуждаят от възможност да се почувстват силни и да експериментират с неподчинението. По-добре е това да става в игра. Може да започнете играта като кажете: „Не можеш да ме бутнеш“ или „О, не, не го прави“ и да продължите „Добре, сега е твой ред да ми даваш заповеди“.

8. Игра, с която да помогнем на детето да се пребори с някаква трудност

Трудното препятствие, пред което е изправено детето, може да бъде започване на училище, конфликт с други дете или някакво заболяване. Нека една плюшена играчка да бъде родителят, а друга – детето, и разиграйте ситуацията. Използвайки играчки, се отдалечаваме с една стъпка от действителността, затова повечето деца се чувстват по-удобно с тях, но някои предпочитат сами да разиграят случката (вместо да използват заместващи кукли или плюшени играчки). “Да си представим, че ти си учителят, а аз съм ученикът или Да си представим, че ти си докторът, а аз съм болният.“ Разиграването на тези примерни ситуации, които причиняват толкова много стрес на децата, им помага да почувстват, че имат повече контрол над собствените си емоции, и им ги прави силната фигура в случка, при която в истинския живот може би са се чувствали безсилни или унижени.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Comments are closed.