Децата ви нямат нужда от много играчки, но се нуждаят да поиграете с тях!

деца полза от игри играчки родители

Защо хлапетата са толкова погълнати от играта? Какво им дава тя? С какви играчки предпочитат да си играят децата? Имат ли нужда мъниците от много играчки? Защо е важно да отделим време, за да поиграем с детето си?

На тези и други въпроси, свързани с играта, отговаря Филипа Пери – британски психотерапевт в своята книга със заглавие Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели, а децата ви ще са благодарни, че сте го направили“. Вижте какво пише тя за значението на играта за децата, за подходящите играчки и за качественото време, прекарано от родителите в игра с техните малчугани.  


Какво е играта за детето?

Играта е нещо съвсем обикновено, но жизненоважно за детето. Докато играе, бебето се учи да се концентрира и добива навик да прави открития, едно от които е радостта от чувството да бъде погълнато от това, с което се занимава. Освен това, то се научава да прави логически връзки и да подхранва въображението си. Посредством играта децата се научават как да се свързват с връстниците си. Играта е основата на творческото мислене и труда, на изследването и откривателството. Всички бозайници си играят, защото играта е тренировка за реалния живот. Играта е работата на вашето бебе или малко дете и трябва да бъде уважавана като такава.

Мария Монтесори пише, че дете, което си играе, не бива да бъде прекъсвано. Когато едно дете си бута камиончето по килима и издава звуци на двигател, то всъщност работи. То е погълнато, концентрирано, използва въображението си, формулира разказ, заниманието му има начало, среда и край. И ако има възможност да повтори този процес многократно, то полага солидна основа за умението да изпълнява задачи и да се концентрира.

Детето обаче започва да работи още преди началото на този етап. На бебето му е нужно безопасно място за игра, където да може да докосва всички достижими предмети. Ако постоянно му се повтаря „Не“, това нарушава концентрацията му. Необезпокоявано, бебето може да си играе с един обикновен предмет, като например лист хартия, в продължение на много минути. То може да се научи да го хваща, да го мачка, да го пуска, да се пресяга за него отново. То не се отегчава, може да го прави дълго време и за това не му е нужно голямо количество играчки.

Защо децата НЯМАТ нужда от много играчки?

Едно 2-годишно момиченце получава за рождения си ден купища нови играчки от родителите си, от приятели и роднини. Една от лелите обаче слага в големия куп с играчките празна пластмасова бутилка от лимонов сок с формата на лимон. С кое мислите, че избира да си играе момиченцето? С бутилката лимон, разбира се. Освен това, докато си играе с нея, то се научава да пълни бутилката с вода чрез засмукване и да пръска с нея като насочва струята. Така луксозната къща за кукли и останалите големи подаръци биват изместени от една проста пластмасова бутилка от лимонов сок.

Този пример показва, че децата имат нужда само от няколко обикновени играчки: една-две колички, картонена кутия, парче плат, кукла, мече и няколко блокчета от конструктор.

За детето количеството играчки не значи качество

Обяснението е, че децата, също както възрастните, се объркват и стъписват, когато имат прекалено голям избор пред себе си. Може и да смятаме, че е по-добре да имаме повече опции, но психологическите експерименти доказват обратното. Когато имаме прекалено много варианти пред себе си, ние се притесняваме, че ще направим грешен избор.

Установено е, че средностатистическото дете в западния свят притежава повече от 150 играчки и всяка година получава по 70 нови в добавка. На децата това им идва прекалено много. С толкова много играчки те по-скоро прелитат от занимание на занимание, отколкото сериозно да се заиграят с едно нещо. Родителите често си позволяват да купуват и още играчки, защото се надяват, че така детето няма да иска повече. Но не става така. Децата се нуждаят от свободна игра, в която могат да избират и режисират сами това, което правят, за да изграждат в себе си все повече творчески умения. Но понякога детето иска родителите да играят с него. И има нужда от тях, а не от нова играчка.

Защо е важно да поиграем с детето си?

Може да ви се струва, че отнема много време, а и играта с детето да не е вашата представа за добро прекарване. Може да ви е неприятно, когато детето ви настоява да играете с него, особено когато имате купища работа за вършене. Въпреки това пробвайте и ще видите, че влагането на енергия в началото на времето за игра се отплаща.

Играта е моментът, в който да оставите детето да поеме контрола, да решава с какво да се занимава и да ви режисира като участник в нея. Има по-голяма вероятност да успеете да се върнете към работата си, ако помогнете на детето да започне играта и постепенно да се оттеглите, докато то става все по-концентрирано в себе си. Ще бъде по-лесно за вас и по-хубаво за него, ако първо си поиграете заедно.

В другия случай, ако кажете на хлапето си, че сте твърде заети, за да играете с него, има голяма вероятност непрекъснато да ви прекъсва, така че да не ви остане време да си свършите работата. Освен това, така му изпращате посланието, че е скучно и досадно, а това би могло да го накара да се чувства самотно, ядосано или тъжно, дори да започне да се съмнява в стабилността на вашите взаимоотношения. Започне ли да си играе и почувства ли се доволно, то може да продължи играта си, без да се налага да ви ангажира. Така че – ако вложите позитивно времето си в началото на играта, намалявате вероятността да развалите отношенията си с детето в настоящия момент и да се наложи по-нататък да отделяте време за неприятни за всички ви дейности.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Ползата от игрите за малките деца

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

5 игри за лека нощ, които улесняват приспиването на децата

Защо не трябва да караме децата да споделят играчките си – историята на една майка