Защо не трябва да караме децата да споделят играчките си – историята на една майка

Повечето родители държат децата им да се научат да споделят своите вещи и играчки и голяма част от психолозите са на мнение, че това е важно умение в развитието на малчуганите. Историята на една майка обаче разбуни духовете в интернет и представи другата гледна точка, а именно – „Моето дете не е длъжно да споделя играчките си с вашето“.


В своя Facebook пост Аланя Колберг споделя: „Ние като родители трябва да научим децата си на принципите, които спазват и възрастните. Ако при вас дойде друг възрастен и поиска да покара колата ви, вие ще му разрешите ли? Разбира се, възпитанието е важно, но умението да казваме „Не“ и да отстояваме правата си е също от огромно значение“.

По време на разходка в парка с детето си Аланя вижда как шест момченца незабавно се насочват към сина й Карсон и настояват той да им даде играчките си.

„Той нямаше желание да играе с тях и бързо взе играчките си и ги притисна с ръце към гърдите си. Погледна към мен сякаш питайки ме какво да направи. „Просто можеш да им откажеш, миличък. Не си длъжен да даваш нещо, ако не желаеш“ – му отвърнах аз тихичко. Разбира се, това не се прие никак добре от останалите майки в парка. Но за мен беше важно да покажа на детето си, че няма нищо лошо да отстоява позицията си.“

 

Преди да ме съдите и да решите, че аз и синът ми проявяваме грубост и невъзпитание, помислете логично. Кой е невъзпитаният тук? Детето, което е принудено да даде трите си играчки на шестима непознати или шестима непознати, които искат да получат нещо, което не им принадлежи, дори и това да кара собственикът да се чувства зле?“, допълва майката.

„Истината е, че синът ми Карсон взе играчките си и ги занесе при едно момиченце в другата част на площадката, което познава от детската градина. Така той направи избор – с кого да играе и какво да даде. Смятам, че този урок е много по-важен и дори и ние, възрастните, трябва да го запомним.“

Постът с разказа на майката е споделен над половин милион пъти и се превърна в повод за разгорещени спорове сред други родители. Някои смятат гледната й точка за неприемлива, а други – за повече от правилна.

Е, вие какво мислите? Трябва ли да караме децата си да споделят своите вещи и играчки или да подкрепим нежеланието им като начин да ги научим да казват „Не“?

 

Вижте още:

Една притча за майка и син

Баща изчисли колко струва трудът на съпругата му и се превърна в интернет сензация

12 умения, които петгодишното дете трябва да е усвоило

Какво чувстват децата, когато трябва да споделят вещите и играчките си?