Да отгледаш момиче

момиче момичета

За всеки родител появата на дете в семейството е повод за много радост и вълнения, но е и предизвикателство, свързано с това малкият човек да се превърне в самостоятелна, разумна и уверена личност. В ранна възраст, както момчетата, така и момиченцата са преди всичко деца и имат еднаква нужда от обич, внимание, грижа и подкрепа.
Какво обаче отличава дечицата-представители на нежния пол и какво е добре да знаят родителите на малки госпожици?

Въпреки, че всяко дете се развива индивидуално и няма строгоопределени правила, все пак съществуват някои доказани тенденции, които отличават децата от двата пола. Например:

Момиченцата обикновено проговарят по-рано

Децата от женски пол често развиват речевите си умения по-рано от момчетата. На 16 месеца момчетата използват средно по 30 думи, докато момичетата са склонни да използват около 50 думи. За да развиете тази естествено заложена способност, изберете занимания за своето момиченце, които да насърчават речевите умения – четете приказки, говорете му, така че да има пряк визуален контакт и най-вече – намалете времето пред телевизора за сметка на игрите с различни материи или заниманията на открито.

Малките госпожици проявяват по-голям интерес към цветовете, дрехите и детайлите

Ако имате момче и момиче, вероятно бързо ще разберете разликата в отношението им към цветовете, облеклото и детайлите. Малките госпожици са по-склонни да рисуват с боички или пастели, да оцветяват и да съчетават цветовете. Те са по-загрижени и за външния си вид, а изборът на облекло сутрин може да се превърне в истинско предизвикателство.

По-добре се адаптират в група

Изследване на Университета на Северна Аризона, САЩ, показва, че децата между 3 и 8 години от женски пол много по-лесно се адаптират в груповите занимания от момченцата, които пък предпочитат да играят по двойки.

Отглеждането на момиче – 5 важни неща, които да знаем:

  1. Уважавайте тяхната чувствителност

Обикновено децата от женски пол са по-чувствителни, в което няма нищо лошо. Ако имате син и сте свикнали детето да реагира по по-малко емоционално на дадени ситуации, приемете, че момиченцата и емоциите често вървят ръка за ръка.

  1. Не ги отглеждайте „в саксия”

Има родители, които проявяват свръхзагриженост към своите дъщери с мотива, че те са по-крехки и нуждаещи се от повече закрила от момченцата. Истината е, че всяко дете трябва да получава достатъчно любов и нежност, но и да изгради самостоятелност. Не правете изключения за детето от женски пол с мотива, че „за него правилата не се отнасят” или че „тя не може да се справи сама”.

  1. Дайте възможност за избор, дори и той да не е типично „момичешки”

Ако вашето момиченце пожелае да отиде на риболов, да играе баскетбол или да прави някои типично момчешки неща, не се опитвайте да изкорените тези нейни пориви. В ранна възраст децата имат нужда да опитват различни занимания, водени от желанието да опознават света и да задоволяват любопитството си. Половите стереотипи идват в последствие, обикновено привнесени от нас, възрастните.

  1. Окуражавайте

Всяко дете, независимо дали е момче или момиче, има нужда от подкрепата и одобрението на своите родители. За децата мама и татко са първият и най-важен модел на подражание, чието мнение е особено важно. При малките момиченца с повишена чувствителност и внимание към детайла, това важи в още по-голяма сила. Смисълът на окуражаването не е в прекаленото и неаргументирано хвалене, така че вместо изказвания от типа „ти си най-умната в училище” или „най-красивата в класа”, заложете на похвала за конкретни постижения, например: „справила си се страхотно със задачите по математика” или „изглеждаш чудесно с тази розова рокля”.

  1. Създайте добър модел у дома

Каквото и да си говорим, всички усилия биха били напразни, ако моделът, който детето ни вижда у дома, не е достатъчно добър. Ако вашата дъщеричка вижда как татко се държи грубо с мама , а тя стоически търпи това или как майката не е достатъчно заинтересована от случващото се в семейството и не проявява нужното търпение и грижи, този пример остава и често се повтаря от детето в зряла възраст. Тук златното правило гласи: създайте такава атмосфера у дома, каквато сте имали или ви се е искало да имате в своето детство. И помнете, че децата виждат и чуват всичко, дори и да ви се струва, че изобщо не обръщат внимание на случващото се около тях.

Списание РОДИТЕЛ – Roditel.bg

Вижте още:

Майка прави прекрасни снимки на момиченцето си, родено с аномалия

10 чудесни идеи за прически на момиченца

Да си баща на дъщеря

Пет ценности, на които да научите детето си, преди да е станало на пет

Comments are closed.