Трябва ли да караме детето да се храни, ако е болно и няма апетит?

хранене болно дете липса на апетит
Когато детето е болно, ние, родителите, няма как да не сме разтревожени. Висока температура, кашлица, отпадналост и болки в гърлото са все симптоми, които будят безпокойство. Тревогата нараства, ако нашият син или дъщеря отказва да се храни, докато тези симптоми са налице. При някои родители това се превръща в причина да се опитват да накарат всячески детето да се храни, използват изрази от типа „Ако не ядеш, няма да оздравееш“, „Хайде още една лъжица“ и т.н., та дори и да го хранят насила.

До какво води това и защо не бива да караме детето да се храни, ако няма апетит и е болно?

Когато тялото се сблъска с външен нашественик, каквито са грипните вируси, то насочва усилията си към това да елиминира болестта. Вярваме или не, една голяма част от нашата енергия (според някои проучвания, около 30%) отива в храносмилане, въпреки че не усещаме това. За да се справи с вируса и инфекцията, тялото насочва усилията си в тази посока и често загубата на апетит е свързана именно с тази естествена реакция. Друга причина за липсата на апетит е умората, температурата и влошеното състояние, които също рефлектират върху нежеланието на детето да се храни.

Наистина ли детето ще оздравее по-бързо, ако яде повече?

Всъщност, според проучване на учени от Йейлския университет, намаляването на калориите и изключването на храни с висок гликемичен индекс ускорява оздравителния процес и помага на тялото да активира естествените си защитни сили и да елиминира инфекцията. Неслучайно животните, които следват своите естествени инстинкти, спират да се хранят, когато са болни, споделят авторите на изследването.


Насочвайки усилията в борба с инфекцията, вместо в храносмилане, тялото по-бързо ще се справи, което е и част от причината децата да не желаят да приемат храна, дори и когато става дума за любимото им ястие.

Течностите са от ключово значение

Родителите често изпадат в паника, ако детето не е яло почти нищо през деня, когато има температура и грип, но това, на което всъщност трябва да обърнат внимание, е приемът на течности. Те са от много важно значение, особено при висока температура, повръщане и стомашно-чревни проблеми, при които има риск от обезводняване. Детето трябва да приема достатъчно количество вода, това не само помага срещу дехидратация, но и допринася за борбата с инфекцията, за пречистването на лимфната система и т.н.

Подходящи храни, които детето би могло да консумира, когато е болно

Плодовете, зеленчуците, прясно изцедените сокове (не тези от кутия), топъл бульон и билков чай, са добър избор за болното дете. Давайте толкова, колкото може да изяде и без да го насилвате. Всички храни с високо съдържание на бяла захар и бяло брашно, тежките мазни месни продукти и храните с високо съдържание на консерванти, не са добър избор. Храната трябва да е лесна за храносмилане и да е богата на витамини, фибри и минерали.

Казано иначе…

Човешкото тяло е невероятно интелигентно и ако се вслушваме по-често в него, това може да ни е от огромна полза. Ние, възрастните, често сме обременени от клишета и от неща, които са ни повтаряни през годините, прочели сме ги някъде или са ни налагани като малки. Децата са много по-склонни да следват естествения си инстинкт, без да имат ясна представа защо. И ще започнат да се хранят тогава, когато са готови и когато болестта започне да отшумява. Ако детето ви не иска да консумира нещо конкретно, оставете го. Ще имате достатъчно време да се върнете към обичайния си хранителен режим и правила за хранене, когато се почувства по-добре.