До какво води употребата на антибиотик при новородените бебетата?

новородено антибиотик бебе

Антибиотиците увеличават риска от пневмония при новородените деца, тъй като имат функцията да блокират все още незрялата им имунна система. Това откриха американски учени от Детския медицински център в Синсинати и техните колеги от Детската болница на Филаделфия, предаде БГНЕС.

Експерименти с гризачи, използвани за изучаването на човешките болести, са показали, че за развитието на имунитета на току-що родените е необходимо взаимодействие със специални клетки на червата и бактерии, намиращи се в състава на нормалната микрофлора. В резултат на това сътрудничество в лигавицата на белия дроб проникват клетки, защитаващи новороденото от бактериална пневмония.

Антибиотиците не позволяват на бактериите да проникнат в червата и не се случва посоченото по-горе взаимодействие със специалните клетки. Следователно не се образува защита от патогенните бактерии, поразяващи дихателната система.

Получените данни показват, че антибиотиците увеличават риска от смърт на новородените деца от микроорганизми, предизвикващи белодробни възпаления.

 

Вижте още:

Имунизационен календар за ваксинация на бебето и детето

Антибиотик? Не, благодаря!

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

Норми в теглото на бебето през първите месеци (ТАБЛИЦА)