Защо децата обичат сладко?

Много изследвания и анализи, особено в последно време, говорят за това как захарта влияе върху детския организъм, каква е нормата в консумацията й при децата и дори как да намерим полезни заместители на бялата захар, за да не лишаваме хлапетата напълно от сладкия вкус .

Само на захарта ли обаче се дължи влечението на децата към шоколада, тортите, бонбоните, бисквитите, вафлите и въобще към сладкишите? Вродено ли е предпочитанието ни към сладкото или вкусът към него се формира след раждането под влияние на други фактори? Оказва се, че това е доста сложен въпрос с още по-сложен отговор. Сериозни изследвания дават аргументи в подкрепа и на едната, и на другата теза.

При всички положения обаче, дори склонността да прекаляваме със захарните изделия да се дължи донякъде на биологична предразположеност и да намира чисто научно обяснение във физиологията на човека, със сигурност влиянието на някои външни фактори не е за подценяване. Особено ако приемем, че вкусът към сладките изкушения се формира в много ранна възраст и се изправим смело лице в лице с отговорността, която носим като родители. Защото някои от причините зависят от нас и могат да бъдат в наш контрол, стига да им обърнем внимание и да се замислим.

 

И така, децата обичат сладко защото…..

Родителите им го обичат  

Не се учудвайте, че децата ви са любители на сладките неща, ако и вие сте такива. Детето следва вашия пример, а и ако вие си падате по сладките изкушения, в хладилника винаги ще има някакъв десерт или в шкафа нещо пакетирано с много захар „за бърза помощ“, ако много ви се дояде. Но ако имате традиция да не оставате никога без нещо за десерт, не забравяйте, че сладкишите ще бъдат лесно достъпни не само за вас, но и за вашите деца.

Родителите категорично им забраняват сладко

Когато у дома е забранено да се ядат неща, съдържащи захар, и съответно не се разрешава по никакъв повод да се внасят или държат сладкиши, вие реално налагате „тотална забрана“. Добре е, ако сте такъв тип родител, да отчетете факта, че детето ви общува и с други хора – близки, роднини, а в по-късна възраст приятели и съученици, които няма да се съобразяват с вашите правила и то ще му предлагат и шоколад, и бонбони, и бисквити, и кексчета и торти. Така че, внимавайте, налагайки „тоталната забрана“ върху тях да не ги превърнете в „забранен плод“, който в случая е най-сладък и в пряк, и в преносен смисъл.

Сладкишите са им разрешени само по определени поводи

Рожден ден, имен ден или празник като Коледа – ако в такива дни разрешавате на децата да ядат сладко „на корем“, защото се надявате, че „за един ден нищо няма да им стане“ или си казвате „колко ли пък голямо количество могат да погълнат“, не се заблуждавайте. Ще останете изненадани, защото децата са в състояние да изядат в пъти повече сладкиши от някои възрастни. Точката на пресищане със сладко при малчуганите се достига много по-бавно, отколкото при големите хора. Разбира се, най-вероятно след като преяде със сладко, детето ще се почувства зле, но не очаквайте това да го накара да се поучи и следващия път да се контролира.

Приятелите им обичат сладко

Когато детето тръгне на детска градина, а след това и на училище, нормално е то да се включи в естествения „процес на обмен“ с връстниците си. Според специалистите този обмен може да включва освен играчки, книжки, малки подаръчета също и бонбони, вафли или шоколадови десертчета. От една страна, това е знак, че хлапето общува нормално с другарчетата си, но от друга – може да доведе до вредни хранителни навици, които може и да забележите със закъснение. Ето защо задължително поговорете с детето си на тази тема, обяснете му, че може и да откаже да приеме предложеното му сладкишче, а дори и да го вземе, не е задължително да го изяде.

Опаковките и рекламите на сладките неща са много атрактивни

Ако при възрастните хора от първостепенно значение е вкусът на храната, децата реагират преди всичко на външния й вид. Ярките опаковки са голямо изкушение за малчуганите, затова не разчитайте малкото човече да предпочете плод пред шоколадовото блокче в лъскава опаковка, поставено на видно и достъпно за него място.
Да не забравяме и още един детайл – рекламите на захарните изделия обикновено са изключително примамливи и като визуални ефекти, и като послания, което неминуемо оказва въздействие върху детето. Хлапетата лесно запомнят думичките или песничката, а и самия рекламиран продукт, особено ако могат безконтролно да гледат телевизия по всяко време на деня и видят рекламата много пъти.

 

И вместо заключение, да повторим това, което диетолозите и специалистите по здравословно хранене много често ни съветват:

Като отговорни родители задължително трябва да се грижим децата ни да изграждат правилни хранителни навици още от най-ранна възраст. Усвояването на тези навици по-късно ще ги накара сами да предпочитат здравословните пред нездравословните храни.

Трябва да пазим децата от прекомерната консумация и пристрастяването към захарта и сладкишите, защото това може да доведе до сериозни проблеми като стомашни разстройства, алергии, затлъстяване, дори диабет. Трябва да внимаваме и да не развият „избирателен апетит“ – тоест така да се привържат към захарните изделия, че да отказват полезните за възрастта им храни, които доставят на организма необходимите хранителни вещества за правилно развитие.

Но не е добре и да изпадаме в другата крайност – да лишим детето си напълно от всичко „сладко“. На пазара вече има много добри примери за здравословни сладкиши, има и рецепти, по които да ги приготвим в домашни условия. С тях спокойно можем да заместим шоколадовите десертчета, вафлите и бонбоните. И, разбира се, – да внимаваме в количествата. Защото сладките неща заедно с плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, млечните продукти, месото и рибата също присъстват в пирамидата на основните групи храни за децата, само че в много малък процент в сравнение с останалите.

Автор: Яна Атанасова

Вижте още:

Колко захар трябва да консумират децата?

10 полезни заместители на бялата захар

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

10 хитрини за здравословно хранене на капризни деца

 

Коментарите са изключени.