Психолог: „Ако имате свръхчувствително дете, не се опитвайте да го променяте на всяка цена“

Д-р Илейн Н. Арън е психолог и автор на няколко революционни книги в областта на сетивното възприятие. Авторката е позната на българския читател с книгата си „Свръхчувствителните хора“, в която определя черта на личността, засягаща един на всеки пет души. Този път ни запознава с характерните черти на свръхчувствителните деца и дава ценни съвети как да им помогнем да постигнат психическа устойчивост.
Според нея, свръхчувствителните индивиди притежават вродената склонност да забелязват повече детайли в средата и да размишляват задълбочено, преди да действат, за разлика от останалите хора, които не са толкова наблюдателни и действат по-бързо и импулсивно. В резултат на това свръхчувствителните хора и свръхчувствителните деца обикновено са състрадателни, умни, интуитивни, творчески натури и освен това са предпазливи и съвестни.

Д-р Илейн Н. Арън отговаря на няколко въпроса за свръхчувствителността:

– Какво е свръхчувствителността – лесна ранимост?

Тази черта няма нищо общо или почти нищо общо с това, че чувствата ни могат лесно да бъдат наранени. Това е вродена черта, открита при около 20% от населението, при равен брой мъже и жени. Свръхчувствителността към средата се среща при поне 100 други вида и тези индивиди винаги са малцинство. Ако всички бяха свръхчувствителни, това нямаше да е успешна стратегия за оцеляване, каквато е – точно както, ако всеки знае прекия път, през който да избегне трафика, той вече няма да е такъв.

Тя има четири ключови аспекта. Първо, свръхчувствителните хора обработват цялата информация, която получават от средата, 80% по-задълбочено, отколкото другите. Второ, те са по-емоционално отзивчиви и имат по-висока степен на съпричастност… Никой не слуша дълго другите, ако му липсва съпричастност. А слушането може да означава изучаване на чуждите светове – понякога изключително ценно при обработване на информация.

Трето, те забелязват детайли, които другите пропускат. Например, влизайки в хотелска стая, те веднага ще забележат снимките на стената, осветлението и температурата. Четвърто, чувствителните хора стават свръхстимулирани много по-лесно от другите. Това е цената, която трябва да платят.

– Как се чувства свръхчувствителният човек на работното място?

– Свръхчувствителните хора се нуждаят от значима работа. Мисля, че политиката в офиса е по-трудна за тях. Те обикновено са наясно с дребните клюки и агресивната конкуренция и просто си искат това да спре, за да могат да си вършат работата. Работа по 8 часа пред компютър или денонощното мислене за нея обикновено не са подходящи за тях. Ето защо толкова много компании губят най-креативните си служители. Все повече и повече свръхчувствителни хора са фрийлансъри, често се превръщат и в изключително успешни предприемачи. По този начин те са капитани на собствения си кораб и избягват неприятните хора.

– Кой е най-добрият съвет, който можете да дадете на родител на свръхчувствително дете?

 – Тъй като свръхчувствителните деца са именно такива, хората често искат да ги направят по-малко чувствителни, да ги променят на всяка цена. Това не е редно, тъй като  може да влоши положението, ако детето започне да чувства, че нещо с него не е наред.

Ако имате някакъв проблем с поведението на детето си, първото нещо, което трябва да направите, е оценка на темперамента. Когато разберете темперамента на детето си, разбирате какво трябва да направите, за да му помогнете в различни ситуации. Например на някои деца може да им помогне да ги подтикват да направят нещо, когато се съпротивляват, но не и свръхчувствителните деца – те може да искат да погледат, преди да се включат.

Може да бъде предизвикателство това да се обясни на учителите, бабите и дядовците, както и на други родители, които мислят, че нещо не е наред, че имате свръхчувствително дете. Дадох няколко съвета за това в последната част на книгата си „Свръхчувствителното дете“. Като цяло имам една поговорка: „Ако искате изключително дете, трябва да сте готови да имате изключително дете.“

– Можете ли да ни посочите няколко предимства, които притежават свръхчувствителните хора?

– Всички те са базирани на изследвания: по-съпричастни са, имат високи нива на креативност, имат богат вътрешен живот, виждат детайлите, които другите пропускат. Свръхчувствителните родители се възприемат като по-привързани към децата, по-продуктивни са, те са отлични ръководители на екипи, повече се интересуват от духовни въпроси.

– Кои са митовете, които бихте искали да разсеете относно това какви са свръхчувствителните хора?

– Едно от предизвикателствата да бъдеш свръхчувствителен човек е вредното и пренебрежително отношение към теб: „Защо не можеш просто да спреш да бъдеш толкова чувствителен?“

– Какво мислите, че трябва да се направи, за да стане ясно, че това просто не работи?

– Ето какво казвам на хората да отговорят, когато ги попитат нещо такова: „Какво точно ви притеснява в моята чувствителност?“

– Можете ли да споделите с нас 5 неща, които трябва да знае свръхчувствителният човек, за да му бъде по-лесно?

  • Преразгледайте миналото си. Например може би „нелогично“ сте отказали голямо повишение с дълги срещи и много чести пътувания. Защо го направихте? Сега знаете, че сте усетили, че това е било свръхстимулиране за вас. Грешката е преформулирана като истинска мъдрост.
  • Излекувайте емоционалните си рани, каквито и да са те. Обикновено това означава добра психотерапия. Благодарение на диференциалната възприемчивост, вие сте били по-засегнати от същото ниво на травма, отколкото биха били останалите.
  • Променете начина си на живот, за да се възползвате от чертата си. По-специално избягвайте продължителни нива на силно стимулиращи ситуации и си осигурете спокойствие. Медитацията може да бъде много полезна…

Ако се колебаете дали сте свръхчувствителен човек, може да проверите, като си направите теста, включен в книгата „Свръхчувствителните хора“

Над публикацията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg