23 съвета към родителите на тийнейджъри

тийнейджър пубертет

За нас, родителите, не е тайна, че тийнейджърската възраст или пубертетът, е сложен период. Тогава у вече порасналото дете се променя не само външният вид, но и светогледът и начинът му на мислене. То започва да се превръща във възрастен човек, да се стреми все повече към самостоятелност и независимост, да търси себе си.

В този процес обаче хлапето ни е много уязвимо, колкото и да се опитва да изглежда точно обратното. За съжаление, много родители се страхуват от промените, които настъпват с техните деца и по всякакъв начин искат да запазят своя авторитет. Но това съвсем не е проста работа, когато насреща стои един бунтуващ се тийнейджър. В пубертета подрастващите често стават много обидчиви и раздразнителни, понякога у тях се появяват комплекси и съмнения. Родителите започват да се питат „Къде отиде моето мило, спокойно, весело и активно дете?“. И се чудят какво да правят с този затворен и мрачен индивид.


Възможно ли е все пак да запазим отношения на топлина и доверие с нашето дете, докато то преминава през трудностите на порастването? Отговорът е „да“. За да го постигнем обаче, не трябва да забравяме, че пубертетът или юношеството е възрастова криза, която ще приключи. Как детето ще премине през този етап, в много случаи зависи от родителите. Те могат да го подкрепят или критикуват, да му дават пример или да му „четат конско“, да го разбират или да прилагат строга дисциплина.

Вижте някои ценни идеи, които могат да са ви от полза, ако имате тийнейджър у дома:

1. Не само слушайте, но и чувайте детето си – важно е да се въздържате от излишни съвети и обидни коментари. Често родителите се правят, че слушат, без наистина да вникват в това, което тяхното пораснало дете има да им каже.

2. Интересувайте се от предпочитанията му, свързани с музика, мода, вкусове и интереси.

3. Прекарвайте време заедно, като съобразите мястото и заниманията с това, което и порасналото ви дете би искало да прави – например кино, разходка в планината, риоболов (за момчетата), фризьор или маникюр (за момичетата) и т.н.

4. Проявявайте интерес към приятелите на нашето дете, канете ги на гости и дори опитайте да общувате с техните родители, това би имало доста положително въздействие върху връзката с вашия син или дъщеря и ще ви позволи да прекарвате повече време заедно.

5. Помогнете, когато се налага, и се оттеглете, когато детето може да се справи само – винаги спазвайте това правило, колкото и трудно да е да се запази подобен баланс.

6. Импровизирайте и бъдете спонтанни – децата на тази възраст доста трудно се впечатляват от каквото и да било и често се случва така, че идеите и поведението ви за тях са неуместни или старомодни. Опитайте се да действате спонтанно, например – да излезете на нощна разходка с колата, да отидете на къмпинг, да скочите с бънджи (ако си падате по-екстремни занимания).  

7. Спортувайте заедно – спортът е важен не само за здравето, но и за връзката с вашия син или дъщеря. Можете да имате общи спортни занимания като каране на колело, плуване, баскетбол, футбол и т.н.

8. Разберете коя е любимата група/изпълнител на вашия тийнейджър и го изненадайте с билет за концерт – ако детето ви е меломан и има любим изпълнител или група, със сигурност ще оцени подобен жест. Можете дори да отидете заедно на концерта, стига детето ви да няма нищо против.

9. Покажете, че имате доверие на своето пораснало дете и го оставете да прави избори – на тази възраст е важно да насочвате детето си, но и да го оставите да взима решения – като започнем от това да избере какви дрехи иска от магазина и стигнем до далеч по-важни житейски избори. Намесвайте се само тогава, когато наистина е наложително.

10. Попитайте вашия тийнейджър за мнението  му по различни житейски въпроси – разговори на различни теми биха ви помогнали да се засили връзката помежду ви и да общувате по-активно. Говорете за екология, спорт, книги, музика, та дори и за политика, без разбира се да насилвате детето си, по-скоро се опитайте да разберете каква тема би му била интересна.

11. Измислете си семейно предизвикателство, в което вашия тийнейджър да има желание да се включи – например – един ден без телефони и таблети, семейно състезание по готвене, изкачване на планински връх или ден без вредни храни, като може дори да си измислите семейна награда, ако предизвикателството е изпълнено.

12. Включете вашето пораснало дете в благотворителна кауза – децата на тази възраст могат да са силно ангажирани в някаква кауза, стига наистина да вярват в нея и да я осмислят. Затова – говорете за това, чуйте мнението на детето и решете заедно дали не може да направите нещо обществено полезно – да засаждате дървета, да помогнете в приют за животни, да дарите старите дрехи и обувки, да събирате разделно отпадъци и т.н.

13. Направете си семейно родословно дърво – това не само ще ви помогне да прекарате повече време заедно и да общувате, но и ще ви даде възможност да разкажете повече за семейството, бабите, прабабите и роднините, за които вашето дете не знае особено много.

14. Обменете опит и познания – понякога тийнейджърте са далеч по-добри в дадена област от родителите си и в това няма нищо лошо. Можете да си организирате седмица на обмяна на опит и познания, в които вие да научите на нещо своето дете, а то да ви научи на друго нещо, което умее добре.

15. Уважавайте личното пространство на вашия тийнейджър – винаги влизайте в стаята му, след като почукате (това важи дори за по-малките деца).

16. Възлагайте отговорности и гласувайте доверие –  на тази възраст е много важно детето да има определени отговорности, свързани с домашните задължения, но те трябва да са свързани с гласуване на доверие, а не форма на наказание.

17. Пазете тайните на своето пораснало дете, особено, ако сте сте обещали – ако сте дали дума това, което ви е казало вашето хлапе да си остане между вас, спазвайте обещанието си. Често родителите пренебрегват това правило.

18. Не обсъждайте вашия тийнейджър в негово присъствие – понякога забравяме, че детето вече е достатъчно голямо и се чувства неловко, когато говорим с други хора за него, дори и това, което обсъждаме, да е положително.

19. Не критикувайте външността, облеклото или новата прическа на нашето дете. Ако искате да  изкажете мнението си, направете го, но без да използвате обидни квалификации и подбирайте внимателно думите си.

20. Говорете с детето за физическите промени, които се случват по време на пубертета – много родители трудно се справят с тази задача и считат подобни разговори за неловки, дори излишни. Важно е обаче да намерим правилния подход, ако има нужда – да му купим подходящи книги, които информират за тези деликатни въпроси. Как да говорим с децата за секса можете да прочетете ТУК.

21. Не пренебрегвайте порасналото си дете с изрази от типа „Нямам време“ или „Стига си ме занимавал(а)“ – винаги намирайте време за детето си, особено на тази възраст. Достатъчно е само няколко пъти детето да получи отказ или усещане, че не му се обръща внимание, за да спре да търси комуникация с вас. И когато това се случи, то вече намира други места и среди, където предпочита да обсъжда проблемите и темите, които го вълниват.

22. Преди да критикувате, спомнете си времето, когато самите вие сте били на тази възраст – често родителите забравят, че и самите те са преминали през пубертета и поведението им не е било по-различно, че дори и по-неприемливо. Понякога помага да се замислим за това, преди да сме твърде сурови с нашето пораснало дете или преди да решим, че няма изход от ситуацията.

23. И накрая, но не на последно място – не спирайте да показвате на своя тийнейджър колко много го обичате, защото – макар и пораснал, той винаги  ще си остане наше дете.

 

Вижте още:

Как да говорим с децата за секса?

5 неща, които си напомням, когато се почувствам като лоша майка

9 неща, които всеки родител на дете в пубертета трябва да знае

9 основни умения, които всяко 13 годишно дете трябва да е усвоило