Научете детето да… ходи пеша!

От колко крачки дневно се нуждаят децата и защо ходенето пеша и физическата активност са от ключово значение за тях

Ходи ли детето ви достатъчно пеша? Физическата активност е изключително важна при малчуганите, но не говорим само за катерене на детската площадка и изкачване на стълбите на пързалката. Важно е да научите детето да ходи пеша, особено в съвременния свят, в който придвижването с автомобил се е превърнало в основно.

От колко дневни крачки се нуждаят децата според възрастта?

Препоръчителните дневни крачки за възрастен човек са 10 000. За децата този брой крачки е доста по-трудно постижим. Ето защо за едно 6-годишно дете например е важно да върви поне по 5000 крачки на ден, като всяка следваща носи допълнителна полза. За по-малките деца можете да следвате темпото на детето. Вървете бавно и се съобразявайте с неговото състояние. Не го учете обаче да бъде носено на ръце в първия момент, в който се умори. Вместо това – намерете пейка и го оставете да си почине.

“Препоръчваме децата да имат интензивна физическа активност поне 60 минути на ден. Тук се включват игри на открито, тичане, скачане, катерене. Ако към тези 60 минути добавите и ходене пеша, детето ще е много по-здраво, а рискът от наднормено тегло намалява съществено”, съветва Д-р Стефан Даниелс, педиатър и завеждащ клиниката по педиатрия в Детската болница в Денвър, Колорадо.

Ходенето пеша и затлъстяването при децата

И ако начинът на хранене е от ключово значение относно това дали детето ще е с наднормено тегло, то движението и физическата активност в детска възраст могат да подпомогнат за справянето с този проблем. Ако детето ви е склонно към напълняване, съчетайте правилен режим на хранене (вижте повече ТУК), с достатъчно движение.

Ходенето пеша сред природата

Научете детето да се радва на разходки сред природата. Вие сте най-същественият пример за вашето дете по отношение на това как то възприема света, какво харесва и как прекарва свободното си време. Ето защо, създайте си семейни традиции, ходете заедно в планината, в гората, изобщо – на всяко място, където детето може да съчетае разходката с чистия въздух.

Не очаквайте ентусиазъм от самото начало. Това обаче не бива да ви отказва, направете разходките забавни и постепенно увеличавайте времето и разстоянието.

И запомнете – няма как да очаквате детето ви да не стои по цял ден пред телевизора, да е физически активно или да се храни здравословно, ако самите вие не сте пример за обратното!

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

7 причини детето да боледува често

Ходенето на децата боси е най-добрата профилактика срещу плоско ходило

15-те най-вредни храни, които българите консумират често

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве

 

 

Comments are closed.