Каква е идеалната разлика в годините между първото и второто дете?

брат сестра разлика в години

Кога е моментът за второ дете и има ли идеална разлика в годините между по-голямото и по-малкото дете? Много родители си задават този въпрос, който определено няма идентичен отговор. Теориите по въпроса са много, а и колкото правила – толкова и изключения. Ако все пак се чудите какви са предимствата и недостатъците между различните възрастови разлики между, които делят малчуганите, ето някои отговори.

 

Разлика до 3 години

За много майки подобна разлика звучи плашещо – че как ще се справят с отглеждането на две малки деца, които изискват еднакво количество внимание и енергия? Психологът д-р Самюел Стан от Южна Калифорния обаче концентрира работата си именно в тази посока и прави изследвания върху възприятията и поведението на деца, които са породени и с малка разлика в годините. Резултатите от проучването показват, че деца, които имат братче или сестриче в семейството, близко до тяхната възраст, са по-социални, по-лесно се научават да споделят, както вещите и играчките си, така и емоциите си.

Предимства:

 • Децата имат в лицето на своето братче или сестриче приятел, с когото да общуват и играят
 • Имат сходни интереси
 • Научават се да делят и да играят в група
 • Родителите преминават едновременно през различните етапи с децата си, без да се налага да се съобразяват с коренно различния им режим
 • Според някои психолози, връзката между братя и сестри с малка възрастова разлика е по-трайна

Недостатъци:

 • Разбира се – най-големият недостатък е умората и изтощението, които две малки деца носят със себе си за мама и татко
 • Съревнование за внимание, дрешки и играчки („Това е мое!”)
 • Неспособност да се предпазват взаимно и да се грижат едно за друго

 

Разлика от 4 до 7 години

Това е доста често срещана възрастова разлика между децата, особено в България. Сякаш тя дава известна доза спокойствие у родителите и по-голяма увереност, че ще се справят със ситуацията при отглеждане на повече от едно дете. Какви са обаче предимствата и недостатъците в този случай? За децата, в чието семейство има по-голям брат или сестра, вече има модел за подражание, което може да бъде, както плюс, така и минус.

 

Предимства:

 • По-голямото дете вече е достатъчно самостоятелно и разбира това, което му казвате. То може да се храни и облича само, което ви дава възможност да се погрижите за бебето.
 • Често по-големите деца са в помощ на родителите и отменят мама в моментите, в които й се налага да свърши някаква домакинска работа.
 • Ако имате две деца от един пол, често това спестява разходи за покупка на дрехи и принадлежности, тъй като по-малкото ползва много от нещата, останали от баткото/каката.

Недостатъци:

 • Децата по-трудно намират съвместни игри, тъй като когато малкото стане на 5, голямото вече се вълнува от съвсем други неща
 • Ревността при децата с по-голяма разлика е по-осезаема (първото дете е свикнало да е център на вниманието и при появата на бебето често изпитва ревност и се чувства пренебрегнато)

 

При децата с още по-голяма разлика (8, 10 дори 14 години) ситуацията доста се променя. Вашето голямо дете вече е ученик, дори тинейджър. В тези случаи определено ще можете да разчитате на повече помощ, стига баткото или каката да пожелаят да съдействат. Много майки обаче споделят, че когато е минало доста време от последната им бременност (например 9-10 години) сякаш са забравили всичко от опита им с първото дете.

Равносметката:

Е, каквото и да си говорим – универсално правило няма. Истината е, че идеалната разлика между децата е тази, при която те са създадени с любов и са отглеждани с търпение, внимание и подкрепа. Останалото се нарежда и след време си даваме сметка, че всички усилия са си заслужавали.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Разликата между първото и второто дете – как майките променят мисленето си

Чудо: Близначки, родени с два месеца разлика

С дете и без дете навън – 8 карикатури, показващи разликата

За щастието от това да стана майка за втори път