Разликата между първото и второто дете – как майките променят мисленето си

майка две деца

Да отглеждаш дете си е цяло изкуство, а да отглеждаш повече от едно за мнозина си е направо висш пилотаж. Каква е разликата в поведението на жените, когато станат майки за първи път и когато това се случи отново? Мнозина може би ще се разпознаят в следващите примери, написани с усмивка и леко намигване 🙂 .

 

Научавате, че сте бременна:

Първо дете: Истинско чудо, ще ставам майка – трябва да измисля някакъв гениален начин да съобщя на мъжа си и на близките си!

Второ дете: О, случи се отново. Тъкмо мислех, че вече ще мога да се върна на работа. Все пак съм щастлива, а и по-голямото дете ще има с кого да си играе

 

Бременността:

Първо дете: Непрестанно четете в интернет какво се случва с развитието на плода седмица по седмица. Купувате си с удоволствие дрехи за бременни и броите дните до термина.

Второ дете: Гледате да не забравите регулярните прегледи при гинеколога и полагате огромни усилия първото дете да не ви ритне по корема, когато го носите.

 

Пазаруване за бебето

Първо дете: Обикаляте магазините за бебета още в първия месец на бременността и в захлас разглеждате всички детски дрешки, креватчета и колички.

Второ дете: Толкова сте заета с отглеждането на първото дете, че трудно намирате време за пазаруване. Решавате, че ще импровизирате и след раждането набързо ще обиколите детските магазини. А и детето има достатъчно неща, останали от баткото/каката.

 

Хранене на бебето

Първо дете: Прочели сте всичко на тема захранване, кърмене и целесъобразно отглеждане. Правите домашно приготвени пюрета и храните детето под строг режим.

Второ дете: Съобразявате се с препоръките на педиатъра, но се осланяте най-вече на личния си опит от първото дете. Вече знаете, че можете да правите няколко неща едновременно – например да храните бебето и да проверявате задачите по математика на по-голямото си дете.

 

Подготовка за раждането

Първо дете: Страхувате се и се вълнувате едновременно, но истината е, че нямате никаква представа какво ви очаква

Второ дете: Вече знаете какво предстои и страхът е двойно по-голям. Този път решавате, че упойката не е лоша идея.

 

Детето е налапало кална пръст на детската площадка

Първо дете: Изпадате в паника, звъните на педиатъра, отваряте компютъра и изчитате всичко по темата.

Второ дете: Няма страшно, децата така изграждат имунитета си. Бързо и уверено забърсвате калта с мокри кърпи и казвате на по-голямото си дете да наглежда малкото.

 

Обичта

Нещото, което не се променя – нито при първото, нито при второто дете, че дори и при третото (за по-смелите): всички те са повод за много радост и огромна обич, която се запазва все така силна, безрезервна и непреходна.

Списание РОДИТЕЛ – Roditel.bg

Вижте още:

8 забавни карикатури, представящи другата страна на родителството

12 снимки, показващи майчинството в една по-различна светлина

Как се става баща-мечта: ето как!

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Къде да хвърлим пъпчето на бебето?