7 неща, които всеки мъж трябва да прави за майката на детето си

семейство баща майка2

Ето 7 неща, които мъжете не бива да забравят да правят за майките на своите деца – защото майчинството всъщност не е ваканция, нито „отпуск“, макар да се нарича такъв. И защото след раждането жените имат нужда повече от всякога от подкрепа и от това да се чувстват привлекателни, уважавани и ценени.

1. Направете й комплимент

Дори и вашата половинка да е с петно от пюре по блузата или да са се появили тъмни кръгове под очите след поредната безсънна нощ, намерете начин да покажете на майката на детето си, че все още я намирате за страхотна. Това е много важно за жените, които са преминали през огромна физическа промяна след раждането, нерядко свързана с натрупване на килограми и бушуващи хормони.

2. Покажете, че оценявате усилията й

Ако нещата, които майката на вашето дете прави през деня, докато вие сте в офиса, ви се струват незначителни, време е да промените възгледите си. Не задавайте въпроса „ама защо пак целият под е обсипан с топчета, колички и пластилин“, вместо това, покажете съпричастност и подкрепа „Сигурно много си се уморила днес, аз ще почистя вместо теб“.

3. Отменете я  в грижите за бебето и детето

Ако бебето е малко, дори и един час отмяна би бил от огромна полза за всяка наскорородила майка. Не чакайте жена ви да поиска тази помощ от вас, вместо това предложете да се погрижите за бебето, докато тя поспи или отдели време за себе си.

4. Спрете да твърдите, че миенето на чинии и пускането на пералня са „женска работа“

Отдавна отмина времето, в което е едва ли не срамно мъжете да се включват в домакинската работа или да считат, че тази или онази дейност е „женско“ задължение. Ето защо, запознайте се с това за какво служат копчетата на пералнята и поемете инициативата.

5. Говорете с нея, попитайте я как се чувства

Колкото и мъжете да не си падат по разговорите, това е начин да подобрите отношенията в семейството.   Споделяйте как е минал денят ви, дори и да не ви се е случило нищо толкова вълнуващо и винаги питайте как се чувства вашата половинка.

6. Инициирайте общи занимания и забавления

След появата на децата забавленията не свършват, просто приемат друг облик. Сигурно се питате „Какви забавления можем да имаме, когато бебето се съдира от плач или по-голямото дете повтаря като папагал едно и също 82 пъти?“. Винаги има начин, стига да има желание – заложете на това, което е приятно за всички и бъдете инициативни.

7. Не забравяйте дребните жестове

Нали знаете – ние, жените, винаги имаме нужда от мъничко внимание, дори и то да идва от незначителен жест. Не чакайте да дойде годишнината и римайндерът в телефона да ви подсети, че трябва да купите цвете. Вместо това показвайте на своята половинка, че я уважавате и цените – това помага връзката да се запази и да се превърне в здраво семейство.

 

Вижте още:

Как един баща припомни на мъжете, че е важно да уважават майките на своите деца

Баща превръща детската стая на дъщеря си в истинска приказка

Какво се случва, когато татко остане сам с детето (ВИДЕО)

18 снимки, показващи на какви подвизи са готови татковците за своите деца