Учени: Децата, които се хранят здравословно, по-рядко се тръшкат и проявяват нервни изблици

Учени установиха, че децата с правилен режим на хранене са по-щастливи, могат добре да се самооценяват и имат по-малко емоционални проблеми.

Децата, които консумират зеленчуци, другаруват по-добре с приятелите си и по-рядко стават жертви на издевателства, пише news365. Прояви като нервност, избухливост и тръшкане също се влияят от храненето, освен от останалите фактори като гени и възпитание. Шведските учени са наблюдава 7600 деца на възраст от 2 до 9 години.

Те проучваха колко често децата са консумирали 43 типа храни. Оказва се, че при малките деца има стабилна връзка между здравословното хранене и психологическото благополучие. Това се свързва с използването на повече плодове и зеленчуци при тяхното хранене, а нормална самооценка се дължи на ограничената консумация на захар.

Заради съдържанието на антиоксиданти плодовете и зеленчуците са предизвикали позитивен ефект. Потреблението 2-3 пъти седмично на риби се отразявало положително на самооценката, водило и до липсата на емоционални проблеми и проблеми с връстниците. Консумацията на зелени листни зеленчуци също се свързва с добрите отношения с приятелите и нисък риск от издевателства.

 

Вижте още:

Според ново проучване: храненето на бащата има важна роля за здравето на бебето

8 мита за (не)здравословните храни

10 правила при хранене, които френските деца спазват

Универсално естествено лекарство против настинка, грип и отслабен имунитет