Според ново проучване: храненето на бащата има важна роля за здравето на бебето

Всички сме чували колко важно е как се храни бъдещата майка през бременността и какво е значението на хранителния й режим за здравето на бебето. Ново проучване обаче показва, че храненето на мъжа още в периода преди зачеване на детето има огромна роля за здравето на наследника в дългосрочен план. Учени от университета в Синсинати (САЩ) стигат до извода, че ролята на хранителния режим на майката като основен източник на нутриенти за ембриона е безспорна през бременността. Малко известен обаче е фактът, че и методът на хранене на бъдещия баща влияе върху здравето на бебето, при това още от периода преди то да е заченато, пише Puls.bg.

Това откритие доказва, че влиянието на бащата върху състоянието на бебебто се простира отвъд чисто генетично предаваните белези. Според учените от университета в Синсинати може да се разработи специален хранителен режим за мъже, които искат да станат бащи на здрави деца. Това схващане е допълнение към теорията за ролята на храненето върху репродуктивния капацитет на мъжа.

Учените препоръчват бъдещите татковци да повишат приема на протеини и в същото време да намалят консумацията на въглехидрати. Именно балансът между тези 2 основни типа хранителни вещества има основна роля върху енергийния баланс на тялото, а оттам и върху фертилността на мъжа.

Специалистите допълват още, че мъжете, които планират да станат бащи, трябва да заложат на меню, богато на риба, крехко месо, ядки, пресни плодове и зеленчуци. Необходимо е да се сведат до минимум въглехидратите и особено тези, идващи от сладките храни. В дългосрочен аспект подобен режим на хранене оказва цялостен позитивен ефект върху здравето на мъжа и води до нормализиране на хормоналния баланс, който влияе пряко върху сперматогенезата и върху жизнеспособността на сперматозоидите.

Желателно е този хранителен режим да се спазва поне 3 месеца преди зачеването на бебето, допълват още авторите на изследването.

 

Вижте още:

Една мъдра притча за баща и син

Антибиотиците в храните за животни и ефектът им върху детското здраве

Кръвната група на детето според тази на родителите (ТАБЛИЦА)

Не можете да заченете? Проверете нивото на витамин B12!