Не можете да заченете? Проверете нивото на витамин B12!

витамин b12 бременност аборт

Better Writer Ad

Всяка година милиони двойки научават, че мечтата им за семейство е на път да стане реалност. За една от всеки осем двойки, които искат дете обаче, мечтата се превръща в кошмар от тъга и разочарования, защото месеците и годините минават, а тестовете за бременност са безмилостно отрицателни. Други преживяват тъгата на спонтанния аборт или още по-страшно – на повтарящите се спонтанни аборти.

За безплодието при мъжа и жената има десетки причини – от ендометриоза, възпалителни заболявания на тазовите органи и поликистозни яйчници при жените до хормонални проблеми при мъжете или антисперматозоидни антитела при някои от партньорите. Съществува обаче още един рисков фактор и при двата пола, който често се пренебрегва дори от специалистите – дефицитът на витамин B12.

Ановулация (липса на отделена яйцеклетка при месечния цикъл) се наблюдава при някои жени с дефицит на B12 вследствие на пернициозна анемия. Дефицитът води до аномалии в клетките на репродуктивната система, които могат да стигнат до маточната лигавица. Освен това дефицитът на кобламин се свързва с абнормни нива на естроген, възпрепятстващи имплантацията на оплодената яйцеклетка.

Връзката между витамин B12 и безплодието се нуждае от допълнително проучване и би било добре изследването  на серумния витамин B12 да се включи в рутинните процедури при изследване на пациентки с безплодие, смята Д-р Майкъл Бенет, хематолог.

Учените все още не са сигурни защо дефицитът на B12 затруднява зачеването или износването на бебето до термин, Д-р Бенет и колегите му предполагат, че ниските нива на кобламин възпрепятстват овулацията и нормалното клетъчно делене на оплодената яйцеклетка, както и че измененията в маточната лигавица пречат на имплантирането й.

Високият хомоцистин, предизвикан от ниския B12 може да доведе до смърт на плода поради тромбоза (неправилно кръвоснабдяване), недостатъчно кръвоснабдяване на плацентата, прееклампсия (която може да причини конвулсии), преждевременно отделяне на плацентата или изоставане в развитието на плода.

Каквито и да са причините за връзката между недостига на витамин B12 и стерилитета или спонтанните аборти, Д-р Бенет и колегите му са на мнение, че броят на случаите в собствената им практика илюстрира важното значение на оценката на нивата на този витамин. Това е особено важно в наши дни, когато жените в детеродна възраст получават големи количества фолиева киселина от добавки, защото високите нива на фолиева киселина могат да маскират дефицита на B12.

витамин b12 недостигВръзката между дефицита на витамин B12 и спонтанните аборти – много по-често срещана, отколкото лекарите смятат

На много места в медицинската литература се споменава, че дефицитът на B12 е сравнително рядка причина за неуспешната бременност. Реалността обаче говори за други. Неотдавнашно проучване например сравнява 36 пациентки, преживели нееднократна загуба на плода, с 40 жени, износили здрави бебета до термин. Учените откриват, че 31% от жените с няколко спонтанни аборта са с високи нива на хомоцистеин (повишените нива на хомоцистеин се причинява от ниски нива на фолат, B12 и/или B6 и лесно се лекува с добавката на тези витамини).

Материалът е базирана на книгата „А дали не е В12?“ на Сали Пачолок и Джефри Стюарт
от Издателство „Кибеа

 

Вижте още:

Какво е витамин B12 и защо е толкова важен?

Витамини, които стимулират растежа на косата

Детето ви е нервно или разсеяно? Проверете магнезия!

Фолиева киселина – защо е важна по време на бременност