Признаци за започващо раждане

раждане, признаци, болки, контракции, списание родител, roditel.bg, родител.бг

През последните 3-4 седмици на бременността започват да се появяват известни признаци, които бременната жена досега не е усещала. На първо място идва значителната спадане на корема, които преди е стигал до ребрената дъга. Дишането, което досега е било затруднено, става по-леко, бременната вече може да се навежда по-добре. Паралелно с това тя започва да усеща тежест ниско в корема, към пикочния мехур. Понякога има и болки с позиви за по-често уриниране. Тези явления са изразени най-добре при първескините и се дължат на обстоятелството, че главата на плода вече се намества към входа на таза. Поради повишената чувствителност на матката жената усеща по-често маточните контракции, придружени понякога през този период със слаби болки. Не са редки случаите, при които  неопитната бременна смята, че раждането вече започва и изплашена отива в родилния дом. При такива случаи тя обикновено бива оставена там под наблюдение в продължение на 1-2 часа и след повторния преглед от лекаря се връща в къщи със съответните съвети.


Случва се понякога бременни, които получават по-често контракции, да бъдат приети в родилното заведение до пълното успокояване на матката и след 1-2 дни да бъдат изписани.

 

Основен признак – изтичане на кървава слуз от влагалището

Признак, който говори за почнало раждане, е изтичането на кървава слуз от влагалището. Това е слузта, която е затваряла отвора на маточната шийка и е образувала т. нар. запушалка (тапа) с предназначение  да предпазва матката от инфекция през влагалището. Изпадането на тази запушалка в акушерството се казва белязане на родилката.

 

Контракции

С настъпване на белязането контракциите стават по-чести и по-силни. В началото те се явяват през 20-30 минути и траят около 10-20 секунди. Постепенно честотата и продължителността се увеличават – те идват през 2-3 минути и  траят от 40 до 50, а понякога и повече секунди. Бременни, които са посещавали курсовете за психопрофилактична подготовка на раждането, обикновено чувстват присвиванията на матката много по-слабо, отколкото другите. Раждането без болка зависи от това, как бременната е усвоила и затвърдила начините за обезболяване и как водещият раждането – лекар или акушерка – ще я насочи правилно да ги изпълнява. При добро желание жените с по-силна нервна система могат да мобилизират така своята воля, че и без тази подготовка да се получи добър резултат

 

Автор: д-р М. Белчева