Бременност през лятото – 7 преимущества за бъдещата майка

бременност през лятото

Голям корем в летните жеги? Колко ли бъдещи майки са се притеснили, веднага след като са направили изчисление и се е оказало, че най-тежките месеци от бременността им точно преди раждането съвпадат с летния сезон? В действителност лятото наистина носи някои опасности и дискомфортни състояния  като по-големият риск от стомашни вируси, по-бързата загуба на течности, отоците на крайниците, изпотяването, прималяването от високите температури, по-голямата вероятност кожата да се пигментира и др.  Но в същото време са налице и куп предимства, които са  причини да се радваме на бременността си през най-топлия сезон в годината. Ето 7 от тях:
  1. Лятото е подходящо за по-голяма физическа активност и разходки на открито

Ходенето пеша и плуването например са две от най-полезните неща за бъдещите майки. И двете дейности са много полезни за сърцето, но едновременно с това не натоварват прекомерно тялото на бременните дами. А и една разходка на чист въздух, плуването в морето или в басейна са добър повод начин бъдещите майки да са физически активни, без да поемат излишни рискове с активен спорт. Специалистите определят ходенето пеша като едно от най-добрите упражнения в този деликатен за жените период. То е подходящо и за спортните натури, и за дамите, които не обичат фитнеса и спорта, а освен това се препоръчва във всички етапи на бременността. Физическата активност, която се постига чрез ходенето пеша, води до достигането на по-голямо количество кислород до мускулите и тъканите на майката, а от там и до растящото в нея бебе през плацентата. Плуването пък осигурява така желаното облекчение от тежестта по време на бременност, а и водата спасява от непоносимите жеги. Любим спорт на все повече бъдещи майки става водната аеробика, защото, докато са в басейна, те се чувстват леки, а хладката вода е много освежаваща за тялото им.


  1. В летните месеци има изобилие от плодове и зеленчуци

На всички ни е ясно колко важни и полезни са хранителните вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, за здравето на майката и бебето. Освен това, диетолозите и нутриционистите съветват с напредването на бременността бъдещите майки да започнат да наблягат на по-леките храни, приготвени с по-малко мазнина и топлинна обработка. В този смисъл, суровите плодове и зеленчуци и различните видове салати са идеални за третия триместър от бременността, когато храносмилателната система не трябва да се претоварва. За дамите, които имат щастливата възможност да прекарат лятото извън града – на вила или на село в близост до градината с  органичните плодове и зеленчуци, това е повече от  чудесна алтернатива на купените продукти от магазина.

  1. Повече слънце през лятото означава повече витамин D

Бременните жени не бива да се излагат на прекалено силно слънце и задължително трябва да предпазват кожата си от парещите лъчи през лятото. От друга страна обаче показването на слънце поне за няколко минутки всеки ден кара организма да произвежда повече витамин D. Недостигът именно на този витамин, според някои лекари и диетолози, е характерен за периода на бременността и е свързан с повишен риск от гестационен диабет, прееклампсия и бактериална вагиноза. Разбира се, има и някои хранителни източници на витамин D като мазните риби (напр. сьомга), жълтъкът на яйцето и млечните продукти, но е много трудно да се набави нужното количество от този така важен витамин само чрез храната.

  1. През лятото се обличаме в по-леки дрехи и обувки

Дрехите за бременни вече не са това, което бяха преди 10-15 години. Днес за дамите, очакващи бебе, има богато разнообразие от прекрасни модели за всеки сезон. Въпреки това, бременните биха се чувствали далеч по-удобно с летни, свободни и леки дрехи, които да не внасят допълнителен дискомфорт по време на последните месеци от очакването на бебе. Обувките са от още по-голямо значение, тъй като подуването на краката се превръща в огромен проблем за много бъдещи мами. Сандалите или чехлите през лятото са много по-добра алтернатива от стегнатите зимни обувки.

  1. Ако бебето се роди през лятото, то е по-малко предразположено към респираторни вируси

Ако трябва да помислим и за преимуществата за бебето, те също никак не са малко.. Летните разходки и по-слабият риск от респираторни вирусни инфекции, са сред най-съществените. Изследванията показват, че бебета, родени през летните месеци, боледуват по-малко през първите три месеца от живота си в сравнение с родените през зимата и есента. Освен това, летните месеци позволяват да започнете закалителни процедури още от раждането, които са от водещо значение за изграждането на добра имунна система на вашето мъниче. Как да прилагате закалителни процедури на бебето може да научите ТУК.

  1. В летните месеци да хидратираме тялото е лесно и приятно

Много е важно организмът ни да е добре хидратиран и това е особено валидно за бременната жена. И още повече при високите температури през лятото. Бъдещите майки трябва непременно да следят дали приемат достатъчно течност и винаги да носят бутилка вода със себе си, най-вече когато излизат навън. А когато вече са поели необходимото количество вода, лятото дава възможност за много начини да хидратираме тялото си чрез прязноизцедени плодове или богати на течности плодови салати – от диня, пъпеш, праскови, череши, грозде, кайсии, нектарини и т.н..

  1. Лятото е сезонът на почивките

Лятото е перфектното време за ваканция и почивка – на море, на планина или просто на вилата извън града. А бременните дами имат и още едно предимство при вземането на отпуск – могат   да заминат на ваканция, след която със сигурност ще се върнат освежени и заредени с енергия. Ако за бъдещата майка последните месеци на бременността съвпаднат с лятото, това ще бъде прекрасен повод тя и бащата на бебето да заминат някъде и да прекарат една приятна почивка преди да се появи новият член на семейството и да ги затрупа с безброй радости, но и куп отговорности, които често изключват безгрижната ваканция.

Над статията работи: Яна Атанасова
В публикацията са използвани материали от Pregnancy.com

Вижте още:

9 полезни храни по време на бременност

Linea Nigra или линия на бременността – кога и защо се появява и кога изчезва?

Бременност с близнаци – 50 факта, за които може би не знаете

Колко е голямо бебето през различните седмици от бременността?