Бременност с близнаци – 50 факта, за които може би не знаете

Бременна сте с близнаци или искате да имате близнаци или пък в рода ви вече има близнаци и очаквате да се случи и на вас? Или просто сте любопитни каква е тайната на зачеването на две бебета, които могат да бъдат напълно идентични? Чудо на природата ли са близнаците или аномалия при създаването на нов живот? Вижте 50 интересни факта, които ще ви направят по-информирани по темата и определено ще ви накарат да се замислите.


1. Има два вида близнаци – еднояйчни (или идентични) и двуяйчни (или разнояйчни) Еднояйчните близнаци резултат на една оплодена яйцеклетка от един сперматозоид, която се разделя на две части и от тях се развиват два идентични плода. Двуяйчните близнаци се развиват от две отделни яйцеклетки, оплодени от два отделни сперматозоида. Двете яйцеклетки се закрепят едновременно (или с малка разлика във времето) за матката.

2. През 2007 г. учените откриват и трети вид близнаци – полуидентични – наполовина еднояйчни, наполовина двуяйчни Откритието е направено в САЩ когато двойка близнаци влезли в болница за изследвания. Установява се, че те са абсолютно идентични от страна на майката, но поделят само половината от гените от страна на бащата. Според учените те са резултат от оплождането на една яйцеклетка от два сперматозоида, впоследствие са се формирали два ембриона като всеки сперматозоид е пренесъл гените на всяко от децата. Това е първият в света известен и описан случай на този вид близнаци.

3. Проучвания показват, че между 10% и 15% от едноплодните бременности, възникнали спонтанно без намеса, вероятно са започнали като близнаци, но единият ембрион се е загубил в първите месеци на бременността заради Синдрома на изчезналия близнак. При него само едното бебе се развива добре и оцелява до раждането, а другото загива в много ранен етап и се резорбира от организма на майката.

4. С ранен ехографски преглед бременност с близнаци може да се установи още в 6-тата гестационна седмица, но обикновено се потвърждава със сигурност след 12-тата.

5. Близнаците, заченати по нормален път, се срещат най-често при африканската раса, следвана от бялата раса, латиноамериканците и азиатците.

Еднояйчни близнаци

6. Еднояйчните близнаци са много по-рядко явление от двуяйчните. Според проучвания само около една трета от близнаците по света са еднояйчни.

7. Шансовете да се родят еднояйчни близнаци са около 1:250 навсякъде по света. Зачеването на този вид близнаци не се влияе от етнически или наследствени фактори.

8. Близнаците от една оплодена яйцеклетка са винаги от един и същи пол и статистиката показва, че е по-вероятно да бъдат момчета.

9. Еднояйчните близнаци обикновено са неразличими за околните, защото имат напълно еднакво ДНК. Въпреки това те имат различни пръстови отпечатъци.

10. От генетична гледна точка децата на еднояйчните близнаци са братя и сестри, а не братовчеди.

11. Еднояйчните близнаци имат отделна пъпна връв и кръвообращение и могат да делят една плацента (в около 60-70% от случаите) или имат две отделни плаценти (в 30-40% от случаите).

12. Според специалистите еднояйчните близнаци, които делят една плацента, са в постоянна борба за надмощие в утробата.

13. Изключително рядък вариант (1-2% от случаите) на идентичните близнаци е когато двата ембриона се развиват в един околоплоден мехур без преграда и се хранят от една плацента.

14. Около 25% от еднояйчните близнаци са „огледални“, тоест точно огледално отражение един на друг. Това означава, че ако единият има бенка на лявата буза, другият има на дясната, например.

15. Сиамските близнаци са всъщност еднояйчни близнаци, които по време на бременността не са се разделили напълно, имат общи части на телата си, тоест раждат се сраснали един за друг. Това е рядко явление, случва се средно веднъж на всеки 100 000 новородени и се наблюдава по-често при жените в отношение 3:1.

16. Смята се, че при процедурите ин-витро шансът за еднояйчни близнаци се повишава 2-3 пъти. Една от теориите, обясняващи този факт, е че при този вид асистирана репродукция се нанасят промени в обвивката на яйцеклетката.

17. Причината за бременността с еднояйчни близнаци остава мистерия и до днес. Науката все още не е обяснила защо преди 15-ия ден от зачеването оплодената яйцеклетка се разделя на две еднакви части, от които се развиват две идентични бебета.

Двуяйчни близнаци

18. Двуяйчните близнаци могат да бъдат от един и същи или от различен пол.

19. ДНК веригите при този вид близнаци са еднакви само наполовина, затова и приликата между тях е както при обикновените братя и сестри.

20. Двуяйчните близнаци си имат две отделни околоплодни течности, плацента и пъпна връв, и се развиват съвсем самостоятелно един от друг.

21. При разнояйчни близнаци оплождането на двете яйцеклетки може да стане в различни дни. Затова и те могат да имат различни бащи и различен цвят на кожата.

22. Вероятността от втора бременност с двуяйчни близнаци, ако първата е била спонтанна, без хормонална терапия, е около 1:3000.

23. Бременността с двуяйчни близнаци е всъщност резултат на две забременявания в една утроба, защото два отделни сперматозоида оплождат две отделни яйцеклетки.

24. Почти на 100% зачеването на двуяйчни близнаци се предава по наследство.

Какви са причините за зачеване на близнаци?

25. Ако в семейството на жената има двуяйчни близнаци, шансът и тя да зачене близнаци е много по-голям. Най-често това се дължи на ген за хиперовулация, който се предава от поколение на поколение. Мъжете също може да бъдат носители на този ген, но той не се проявява при тях, могат само да го предадат на дъщерите си.

26. Ако една жена е част от двойка двуяйчни близнаци, вероятността и тя самата да зачене две бебета едновременно е 2.5 по-голяма от нормалното.

27. Процентът на бременностите с близнаци в последните години се увеличава. Основните причини са фактът, че все повече жени избират да станат майки на по-късна възраст и напредъкът на асистираната репродукция.

28. С напредване на възрастта в организма на жената настъпват хормонални промени, които водят до отделянето на повече от една яйцеклетка по време на овулация. Ето защо на по-късна възраст вероятността от бременност с близнаци се повишава.

29. Поради трудности със зачеването някои жени преминават хормонална терапия, която стимулира хиперовулация и може да доведе до съзряване на повече яйцеклетки и многоплодна бременност.

30. При ин-витро оплождане обикновено се имплантира повече от една оплодена яйцеклетка. В резултат статистиката сочи, че близо 50% от жените, забременели по този начин, зачеват близнаци.

31. Високите жени по-често забременяват с близнаци. Едно от обясненията е, че нерядко растежът при тях се дължи на инсулина – фактор, който се свързва и със зачеването на два плода едновременно.

32. Статистиката показва, че най-често близнаци се зачеват през юли, а най-рядко през януари. Според учените това е така, защото количеството дневна светлина влияе върху секрецията на фоликулостимулиращия хормон.

33. Жените са по-предразположени да заченат близнаци с всяка следваща бременност.

Какво се случва с организма на жената по време на бременност с близнаци?

34. При бременност с близнаци наддаването на килограми при майката е в по-големи стойности – нормата варира някъде между 17 кг. и 25 кг. То е свързано и с необходимостта от повече калории – 300 през първия триместър, 680 през втория и 900 през третия.

35. Бременните с близнаци изпитват по-силно сутрешно гадене, тъй като нивата на хормона на бременността (хорионгонадотропин) са завишени.

36. При двуплодна бременност натоварването в областта на кръста е по-голямо, което често причинява силни болки и умора.

37. Двете бебета притискат по-силно диафрагмата на майка си, затова е възможно на моменти да не й достига въздух.

38. Бременните жени с близнаци са по-предразположени към анемия, тъй като правилното развитие на два плода изисква повече желязо и фолиева киселина. Приемът на витамини, калций и калий при тях също трябва да бъде в по-голямо от обичайното количество.

39. При бременност с два плода краката на майката отичат по-често, увеличава се и усещането за тежест, появяват се разширени вени.

40. Еднояйчните близнаци, които споделят една плацента в утробата на майката могат да развият т. нар. Т-синдром. При него притокът на кръв между двете бебета става неравномерен – едното получава свръх снабдяване с кръв за сметка на другото, което става силно анемично. Синдромът е животозастрашаващ и за двата плода.

41. При бременността с близнаци има по-голям риск от преждевременно раждане, преждевременно изтичане на околоплодната течност, неравномерно развитие, високо кръвно налягане, прееклампсия и диабет.

Раждане на близнаци

42. Около 80% от бременностите с близнаци завършват с преждевременно раждане.

43. Новородените близнаци са по-малки на тегло отколкото бебетата от едноплодна бременност и често се налага да останат в кувьоз.

44. При бременност с близнаци е възможно и раждане по естествен път, но по-вероятно е бебетата да се появят на бял свят чрез секцио.

45. Оперативно раждане се налага задължително в някои случаи като неподходящо разположение на бебетата в утробата, недостатъчно активна родовата дейност или тегло на всеки от близнаците под 1800 г.

46. Понякога първото бебе се ражда естествено, а за другото се налага Цезарово сечение. До такъв сценарий се стига, ако второто бебе е със седалищно предлежание или при признаци на страдание на плода, тъй като това бебе преживява два пъти контракциите на матката.

47. При повече от половината бременности с близнаци, бебетата се раждат преди 37-та гестационна седмица. Една от причините за това е процесът на „стареене“ на плацентата, който е по-бърз при две бебета в утробата.

48. Понякога родилните болки траят по-дълго от обикновено при естествено раждане на близнаци. В тези случаи матката е преразтегната и това затруднява родовата дейност. Същинското раждане обаче не е по-продължително.

49. Обикновено близнаците се раждат с разлика от няколко минути. Смята се, че средното време между раждането на първото и второто бебе е 17 минути.

50. След раждането майката може да кърми бебетата близнаци, но ще има нужда от най-малко 500 допълнителни калории на ден, за да произведе достатъчно количество кърма.

 

Над публикацията работи: Яна Атанасова

 

Вижте още:

Ние, близнаците…

Близнаци, родени в различни години? Възможно е!

Недоносените бебета – какво (не) знаем за тях?

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата