Проблемите, с които жената се сблъсква по време на бременност

бременност, проблеми, промени, списание родител, roditel.bg
Когато бременността вече е факт, неизменно настъпват промени  в тялото на бъдещата майка. От страна на храносмилателната система през първите месеци на бременността се наблюдава усилено отделяне на слюнка. Появяват се някои странности в апетита, желание за храни, към които по-рано не е имало предпочитания или  отвращение към  други. Неприятни проблеми като запек, често уриниране, разширени вени и т.н. също са доста често срещани.

 

Better Writer Ad

Промени в апетита на бременната

У някои жени  след третия месец на бременността се явява силно, непреодолим желание за ядене. Бременните често имат парещи киселини. Повръщанията са доста чести и сравнително малък е броят на жените, които не изпитват усещане за гадене  и повръщат през началните месеци на бременността. Повръщанията обикновено са сутрешни, на гладен стомах, но могат да се повтарят и по няколко пъти на ден. Те не са особено мъчителни (но могат да бъдат и такива), облекчават се при легнало  положение. Не се отразяват на общото състояние на бременната. Често много по-тягостни са гаденето и прилошаването, които ги придружават, отколкото самите повръщалия. Това състояние доста наподобява усещанията при морска болест. Бременността често се отразява неблагоприятно върху зъбите. Те стават ронливи и лесно се разяждат.

 

Запек и често уриниране при бременност

У жените, които обикновено страдат от запек, той се засилва с напредване на ·бременността. У други трудното ходене по нужда настъпва само при забременяване. По-големият приток на кръв към  тазовите органи и натискът от нарастващата матка върху пикочния мехур причиняват по-чести позиви за уриниране в началото на бременността.

В последните месеци мехурът се издига нагоре и понякога се явява неволно изпускане по малка нужда. Дейността на бъбреците е обременена. През последните месеци на бременността те могат да станат по-пропускливи за белтъчините и появата на малки  количества албумин в урината не е толкова рядко явление.

 

Увеличение количеството на кръвта при бременност

През бременността  количеството на кръвта е увеличено. Това създава малко повече работа на сърцето.  Въпреки това, когато е здраво, то не дава признаци на умора и чувствителни промени в пулса и кръвното налягане не се установяват.

 

Поява на разширени вени по време на бременност

Във връзка с обема на матката и усиленото кръвообращение в малкия  таз оттичането на венозната кръв  от долните крайници може да бъде затруднено и у някои предразположени жени се явява разширение на вените по краката и по външните полови органи. Често това разширение може да се яви още в първите  месеци на бременността и е доста характерно за настъпването й, когато тя не е първа по ред. Към края на бременността, поради повдигане на диафрагмата, усиленото белодробно кръвообращение и повишените жизнени процеси белите дробове извършват повече работа и дишането е леко учестено.

 

Повишена умора при бременните

Бременните се изморяват и се задъхват по-лесно при усилие. Във връзка с промените в нервната система и жлезите с вътрешна секреция през време на бременността могат да се наблюдават  по-лесна умора, сънливост, виене на свят и прилошаване.

 

Припадъци по време на бременност

В помещение със застоял и задушен въздух бременната може да получи краткотраен припадък. Не са редки промените в настроението. Често една нежелана бременност се отразява отрицателно върху настроението. С напредването й обаче, особено след като бременната усети плода да оживее в нея, обикновено настъпва коренна промяна в душевния и мир.

 

Болки по време на бременност

През време на бременността могат да се появят болки в зъбите, кръста, седалищния нерв или в крайниците. Те са обикновено краткотрайни и преходни, понякога под формата на невралгични стрелкания, болезнени схващания на мускулите на краката, болки в ставите на пръстите на ръцете или в таза поради разхлабване на сухожилните връзки между отделните му кости. Изброените смущения са непостоянни, явяват се изолирано в различни периоди от развитието на бременността, и са преходни. Това са по-скоро леки, временни неразположения, които никак или малко безпокоят бременната.

 

Автор: д-р Н. Славчев